Sigurd Reksnes har vært i hardt vær denne uken etter hans kritikk av Arbeiderpartiet i fylkesutvalget mandag. Eid-politikerne sto fast ved at han var skuffet over partiet i fylkestinget onsdag hvor stemmene fra Arbeiderpartiet var med å gi flertall for et ja til Vestlandsregionen.

- Jeg vil gjenta at jeg er skuffet over Arbeiderpartiet som vipper flertallet. Veldig mange sier at dette (sammenslåing med Hordaland og Rogaland) er noe vi må gjøre fordi et flertall på stortinget mener at det er best for oss og fordi regjeringen mener det er best for oss. Jeg har ikke hørt noen her som helhjertet har sagt at dette er noe de selv vil. Da mener jeg at man gjør et knefall for sentraliseringskreftene, sa Sigurd Reksnes fra talerstolen.

Han tror at det Sogn og Fjordane har "sikret seg" av funksjoner gjennom intensjonsavtalen også fort kan forsvinne.

- Selv om vi har en god intensjonsavtale i bunn så vil det om noen år, når det er helt nye personer som styrer og som ikke føler seg forpliktet av avtalen, være en fare for at fylket tappes for arbeidsplasser, mener Reksnes.

Dessverre for nei-siden var det imidlertid kun SV, Miljøpartiet De Grønne og Reksnes sine partikollegaer som støttet hans synspunkt.

- Jeg mener at vi er robuste nok til å klare å løse oppgavene våre fordi den stoltheten vi snakker om bygger på at vi har bevist at vi kan det, sa Alexander Øren Heen (Sp) fra Årdal.

Vågsøy-politiker Helen Hjertaas (Ap) var blant flere som svarte nei-siden:

- Jeg opplever at man (Senterpartiet) setter seg inn i en selvstyrende bil og ser ut bakruten.

Gunn Sande (Sp) fra Stadlandet mener regionreformen ikke er medisinen mot for mye makt i hovedstaden.

- Landet vårt er vel ikke større enn at vi kan være ett "land". (...) Om vi ikke er enig i "Oslo-makta" så må vi finne andre måter å korrigere den på enn å slå sammen dagens fylker, sa Sande.

Fremskrittspartiet var blant de siste som gjorde sitt syn i spørsmålet om sammenslåing av fylkene kjent, men Flora-politiker Frank Willy Djuvik var likevel blant dem som talte varmest for en sammenslått vestlandsregion i fylkestinget onsdag.

- Gjennom de siste 200 årene har man prøvd mange ulike modeller og typer samarbeid på Vestlandet, men man har aldri lyktes med det som hele tiden har vært målsettingen: At verdiene som blir skapt på Vestlandet, og verdier som blir skapt på kysten og i fjordene, i stor grad kommer de områdene til gode. Man har ikke klart å sørge for at man har politisk og demokratisk makt rundt omkring i landet fordi vi ikke har klart å stå samlet. Nå står vi overfor den muligheten, sa Djuvik før han stemte ja til Vestlandsregionen.

Det gjorde og de to Venstre-representantene.

- Vestlendingene har mye til felles, men fylkesgrensene gjør at man ikke klarer å stille en front mot våre felles interesser, sa Gunhild Berge Stang (V).

Eid-ordfører og fylkestingrepresentant Alfred Bjørlo (V) mener Sogn og Fjordane, mer enn de fleste andre fylker, er avhengige av samarbeid og allianse basert på tillit.

- Noen sier "Tenk om det går dårlig. Tenk om de andre ikke vil oss vel." Ja, men tenk om de vil det da. Tenk om det går bra. Tenk om et sterkere vestland klarer å rokke den skjeve og sterke statssentraliserte maktfordelingen i Norge. Tenk om vi sammen klarer å løfte opp de sterke fremtidsnæringene på Vestlandet. Og gå i front i det grønne skiftet og skape gode utdanningsløp fra A til Å som også inneholder de bitene vi idag mangler i Sogn og Fjordane. Jeg tenker da innenfor høyskolesystemet der Universitet i Bergen enda mer enn idag blir "vårt universitet" i en fellesregion, sa Bjørlo, før han fortsatte:

- Tenk om vi får en region med én million mennesker med nynorsk som språk. Tenk om vi klarer å skru opp tempoet i utbyggingen av E39 som vi nå ser hvor krevende det er å få til ett for ett fylke. Tenk om vi klarer å få til en omfattende utflytting av statlige arbeidsplasser og kompetansemiljø, og om vi klarer å omsette de fantastiske naturressursene vi har i Sogn og Fjordane til folketallsvekst og næringslivsvekst i et annet tempo enn idag. Ja, tenk om det går bra. Jeg deler rett og slett ikke frykten for "de andre" på Vestlandet. Hadde resten av Vestlandet vært ute etter å ta oss, så hadde de vel gjort det for lengst. De er flere enn oss, de er sterkere og de har til og med buekorps.