Etter todagersmøtet på Gloppen Hotell, som ble avsluttet onsdag ettermiddag, er det kun detaljer som gjenstår før forhandlingsutvalgene i Eid og Selje er enige om en intensjonsavtale. Avtalen legges fram for kommunestyrene i de to kommunene 26. januar.

I intensjonsavtalen vil det stå klart at Nordfjordeid skal være kommunesenteret i den nye kommunen. "Ordfører og rådmann med strategiske funksjoner" blir lokalisert med Eid som base, mens nærings-, utviklings- og planavdelingen blir lokalisert i Selje.

De øvrige oppgavene og funksjonene er ennå ikke fordelt, og blir ikke det heller før kommunestyrene sier ja eller nei til intensjonsavtalen 26. januar.

Forslag til kommunenavn og kommunevåpen er ikke nevnt i avtalen. Dette ber forhandlingsutvalget om at innbyggerne kommer med forslag til. Kommunene har derimot slått fast at nynorsk blir skriftsspråk i den nye kommunen.

Kystvegen nevnes som det første samferdselsprosjektet i intensjonsplanen og Eid og Selje slår fast at de vil jobbe for at fjordkryssingen skjer ved Bryggja-Otteren, og ikke lenger vest ved Almenningen/Biskjelsneset slik Vågsøy ønsker.

Fv. 620 Årsheimsstranda i Selje kommune nevnes som det viktigste fylkesvegprosjektet i den nye kommunen, som også vil jobbe for å realisere en flerbrukshavn på Leikanger.

Forhandlingsutvalgene i Selje og Eid har vært samlet på Gloppen Hotell de siste to dagene.

I intensjonsavtalen heter det at Selje og Eid er positive til at andre kommuner i regionen kan gå inn i den nye kommunen som blir dannet. I forhandlingsmøtet ble det diskutert hvorvidt Vågsøy skulle nevnes spesifikt, men dette blir ikke gjort for å holde mulighetene åpne også for andre som Gloppen og Stryn.

Forhandlingsutvalgene er imidlertid fast bestemt på at de ønsker Vågsøy med, men da kun på flere premisser. Det dreier seg blant annet om at Nordfjordeid skal være kommunesenter, Selje skal ha nærings-, utviklings- og planavdelingen og at den nye kommunen skal jobbe for en Kystveg-trasé over Bryggja-Otteren.

Les mer om sammenslåingsdiskusjonene i vår papiravis fredag.