Flukten fra et krigsherjet hjemland satte det aller meste på vent for disse tenåringene. Og før de kom til Norge var arbeidsliv og yrkesvalg en fjern tanke. Men nå sitter seks unge gutter fra Afghanistan i Vanylven og drømmer om en framtid. Som lege, ambulansesjåfør, butikkmedarbeider, ingeniør og bilmekaniker.

Safiullah Taraky (17) og Walid Sarwary (16) vil begge bli leger:

– Jeg vil bli lege, men det kommer litt an på hvilke fag jeg gjør det bra i. Jeg kan og tenke meg å bli ingeniør, «businessman» eller journalist, sier Taraky (t.v.).

Sarwary sier han liker å hjelpe folk, og at det er derfor han ønsker å bli lege.

– Jeg blir veldig glad når folk hjelper meg, derfor har jeg lyst til å hjelpe andre, sier 16-åringen. Begge to flyktet til Norge fra Afghanistan for halvannet år siden. De bor sammen med flere andre mindreårige afghanske flyktninger i et bofellesskap på Fiskå i Vanylven.

Mohammad Saber Hairan (17) vil jobbe som ambulansesjåfør:

– Jeg liker å kjøre biler, og jeg liker å hjelpe andre. Først tenkte jeg på å bli bilmekaniker, men nå har jeg bestemt meg for å heller bli noe innenfor helse, sier 17-åringen. Han har bodd i Norge i litt over halvannet år.

Rahimullah Sahak (17) vil jobbe i butikk:

– Jeg har lyst til å jobbe i butikk fordi det virker som noe jeg vil like, og fordi jeg liker å være rundt folk, smiler 17-åringen fra Afghanistan.

Utenom interessen for butikkarbeid, er han også engasjert i sporten cricket. Etter å ha flyktet fra Afghanistan til Norge kom han først til et mottak på Østlandet, og da fikk han mulighet til å spille for det beste cricketlaget i Norge, forteller han.

Khalid Safi (17) drømmer om å bli bilmekaniker:

– Jeg har alltid vært interessert i biler, og da jeg kom til Norge fant jeg ut av at jeg ville bli bilmekaniker. Jeg hadde ikke tenkt noe på det da jeg bodde i Afghanistan, forteller 17-åringen. Han har bodd i Norge i snart to år.

Akbar Shah Abdali (16) vil bli byggingeniør:

– Mine planer er å bli ferdig med skolen og jobbe som byggingeniør. Jeg vil bygge hus, sier 16-åringen fra Afghanistan. Han har bodd i Norge i snart halvannet år. Han hadde ikke tenkt på hva han ville bli før han flyttet til Norge, og har kun to års skolegang fra Afghanistan.

Finner en fremtid etter flukten

I Afghanistan var det aldri spørsmål om hva de ville bli når de ble store, derfor hadde ingen av guttene i bofellesskapet for mindreårige flyktninger på Fiskå tenkt på hva de ville utdanne seg til før de flyttet til Norge. Nå har imidlertid guttene planene klare.

– I Afghanistan handlet det kun om å tjene penger, ikke om å gå på skole, sier Mohammad Sabir Hairan (17).

Etter halvannet år i Norge har han bestemt seg for at han vil bli ambulansesjåfør.

– De er noen veldig ambisiøse gutter, sier teamleder Per Olav Hånes.

– I Afghanistan tenkte jeg ikke på det, fordi jeg ikke kunne tenke på det. Her i Norge er det mange muligheter, smiler Hairan, som bor med seks andre mindreårige flyktninger i et bofellesskap på Fiskå i Vanylven.

Guttene har kun et par år med skole fra Afghanistan, og tolk Hamayoon Ahmadi som jobber ved bofellesskapet forteller at det var vanskelig for guttene å tenke på hva de ville bli når de ikke hadde fullført skolen.

Teamleder Per Olav Hånes ved bofellesskapet skryter av guttene og sier de er svært ambisiøse. Han vil også gi ros til de ansatte som jobber der, og forteller at det er ett av de tiltakene i Vanylven med høyest utdanningsnivå blant de ansatte. Bofellesskapet ble åpnet i juni.

Teamleder Per Olav Hånes (t.h.) med Rahimullah Sahak (17). Til sammen bor sju afghanske mindreårige flyktninger i bofellesskapet på Fiskå.