– Jeg fikk mandag i oppdrag fra vårt formannskap om å vurdere en intensjonsavtale om kommunesammenslåing dersom vi opplever at Stortinget ønsker å tvinge gjennom sammenslåinger i Sogn og Fjordane, sier Flora-ordfører Ola Teigen (Ap).

Det betyr at om det kommer signaler på at det kan være aktuelt å tvinge kommuner til å slå seg sammen, så vil Flora gå i dialog med Vågsøy om en intensjonsavtale for sammenslåing.

– Ja, det er det formannskapet har gitt meg råd om.

Det svaret kan de få 19. januar når representanter fra Flora, Vågsøy og Bremanger møter kommunalminister Jan Tore Sanner (H) i Oslo.

Sanner har tidligere signalisert at Bremanger ikke vil være en kandidat for tvangssammenslåing, men Teigen understreker at det skjer endringer fra dag til dag som kan endre forutsetningene for en sammenslåing mellom de tre kommunene.

Selv om de to ordførerne primært ønsker Bremanger med på veien mot en intensjonsavtale, er aksept fra naboen ingen forutsetning for at Flora og Vågsøy starter dette arbeidet.

– Nei, det er det ikke. Vi ser at Eid-Selje åpner for sammenslåinger av kommuner som ikke deler grenser, sier Teigen.

Mandag slo en rekke næringslivsaktører i kommunene Vågsøy, Selje, Bremanger og Flora fast at de støttet en sammenslåing av de fire kommunene. Bremanger satte en tidlig stopper for kvartetten, og selv om Selje nå ligger an til å bli slått sammen med Eid, er det Bremanger som sitter med nøkkelen for å realisere en slik kystkommune.

– Nei, jeg tror ikke at politikerne i Bremanger er klare for det ut fra hvordan debatten var i fjor, sier Audun Åge Røys (H).

Bremanger-ordfører Audun Åge Røys tror ikke at initiativet fra næringslivet i Bremanger og nabokommunene gjør at Bremanger-politikerne vil diskutere sammenslåing med naboene.