I formannskapet torsdag fortalte rådmann Knut Ove Leite at han for få dager siden ble varslet om et forventet overskudd på rundt 300.000 kroner i Vågsøy sokneråd i 2016.

Sist uke presenterte soknerådet sin kuttliste etter at de fikk en halv million mindre i tilskudd fra kommunen enn det de ba om.

– De har spurt meg om det regnskapsteknisk er mulig å bruke pengene (overskuddet fra 2016) til drift i 2017. Det er det, sa Leite.

Kirkeverge Anne Gry Fløien omtaler et overskudd på 300.000 som «spekulasjoner» da regnskapet for 2016 ikke er avsluttet.

– Per nå vet vi ingenting om noe overskudd. Det vi vet er at vi er pålagt å dekke tidligere års underskudd på 150.000 kroner. Om det skulle bli noe igjen etter det, er det penger vi kan bruke på drift, sier Fløien.

Ifølge kirkevergen kan de heller ikke finne hjelp i fond.

– Vi har noen bundne fond som skal gå til spesielle tiltak, men de kan vi ikke ta av til drift.

– Ingen av de fondene kan brukes av for å unngå de tiltakene som dere har skissert?

– Nei.

Stenges deler av året: Soknerådet har besluttet å kun holde Nord-Vågsøy kyrkje åpen i månedene juni, juli og september i 2017. Arkivfoto

Høyre-politikerne Anett Berg og Morten Hagen var i formannskapet kritiske til at soknerådet presenterte sin kuttliste i media før de kontaktet kommunen om å se på om det var mulig å finne en løsning.

– Det er uheldig med denne typen utspill når det faktisk går an å finne løsninger bare man tar kontakt, sa Hagen.

Hans parti var blant dem som bidro til å redusere tilskuddet til soknerådet med 500.000 i forhold til rådets innmeldte behov. Etter at rådmannen hadde forklart at han ikke så behovet for å stenge kirker ved at soknerådet blant annet brukte av 2016-overskuddet, sa Hagen følgende:

– Da mener jeg at vi bør gå ut i media og si at for 2017 er ikke dette en utfordring.

Kirkevergen anser derimot på ingen måte ikke saken som løst.

– Er det noe som tyder på at dere ikke trenger å sette i verk tiltakene dere har bestemt dere for?

– Nei, foreløpig ikke. Soknerådet skal ha et møte i slutten av måneden, og her vil vi selvsagt drøfte saken. Uansett har ikke soknerådet i dag et budsjett for 2016 som gjør det forsvarlig å drifte som vi har tidligere har gjort, sier Fløien.

Hun kan ikke si noe om hvor stort soknerådets overskudd for 2016 må være for at de skal kunne stryke ett eller flere av kuttene de har valgt.

Kuttlista

To av tre kirker stengesFra 1. februar 2017 stenges to av tre kirker i Vågsøy sokn. Sør-Vågsøy kirke vil være åpen i månedene januar, februar, mars, april, mai, august og desember. Nord-Vågsøy kyrkje vil være åpen i juni, juli og september. Totland kyrkje vil være åpen i oktober og november. Det vil ikke være anledning til aktiviteter som dåp, bryllup eller gravferder i kirkene de månedene de er stengt. Tiltaket medfører at samtlige konfirmasjoner i Vågsøy i år vil bli gjennomført i Sør-Vågsøy kirke.

Mørke kirker og gravplasserFlomlyset som lyser opp de tre kirkene og kirkegårdene vil bli slukket.

Ansetter ikke gravplass-klippereDet blir ikke ansatt sommervikarer for å klippe gravplassene denne sommeren.

Julaften-gudstjenesten kan bli kuttetEt av tiltakene som er vedtatt er at det kun skal gjennomføres lovpålagte gudstjenester. Gudstjenestene 17. mai og julaften havner ikke i denne kategorien.

Vurderer flytting av kontorSoknerådet betaler i dag 210.000 kroner årlig i husleie til kommunen på rådhuset. De har sju kontorer, tilgang til kantine og to små lager og vurderer nå å se seg om etter billigere løsninger utenfor rådhuset.

Vil ikke kopiere opp programmerKopiering av ark til publikum ved gudstjenester og andre arrangement i kirkene vil med noen få unntak utgå.

Økte avgifter og redusert vedlikeholdFesteavgfiten og avgiften for stell på kirkegårdene er eksempler på avgifter som kan bli økt. I tillegg vil ordinære driftsposter som serviceavtaler, reparasjoner, vedlikehold og annet reduseres

Større andel av kollekt til kirkeneSoknerådet vil vurdere om en større andel av takkeofferet som i dag går til annen virksomhet skal gå til kirkene i Vågsøy. Ifølge soknerådet går under halvparten av takkeofferet til Vågsøy-kirkene idag.