Velforeninga Nybakks Venner er arrangør, og sammen med støttespillere og samarbeidspartnere lager de den 18. februar til en vikingfest etter mal av det shetlandsvikingene i Up Helly Aa gjør under Måløydagene.

– Det vil bli tog med fakler gjennom gata, fest i Turnhallen i Måløy, og om vi får lov av brannvesenet og finner ei snekke å brenne, så gjør vi det også, sier Nybakk.

Som på Shetland

Han forklarer at det handler om å feire at sola har snudd, at vi går mot lysere tider.

– Vi tar opp en over 1.000 år gammel tradisjon med et slikt vinterblot om du vil kalle det det. De har en lignende tradisjon på Island, og på Shetland er det alltid en slik fest den siste tirsdagen i januar. Vi hadde lyst å finne på noe lignende her, sier han.

Under festen i Turnhallen vil også film fra shetlandsfesten to uker før bli vist på storskjerm.

Gjengen fra Nybakk forteller at de vil ta i bruk hele Turnhallen under den store festen.

– Nede vil det bli mat og servering, og en kan se på filmen fra Shetland, og oppe blir det musikk og dans med to lokale band.

Det vil også bli premiering for beste kostyme under viking-arrangementet.

– Alle som deltar lager sine egne vikingdrakter, og de beste kostymene vil bli premiert, sier Nybakk.

En fest for alle

Et stort arrangement trenger arbeidskraft for å få det gjennomført, og Nybakks Venner har fått med seg samarbeidspartnere i alle aldre på arrangementet.

– Vi kan ikke ha bare folk over 50 som skal lage til fest for 20-åringer. Vi har med oss folk i alle aldersgrupper fra mer eller mindre alle bygder i Vågsøy, sier Nybakk, og viser til gjengen han har med seg.

Billettsalget til festen starter denne uka, og arrangementskomiteen håper dette er noe folk har lyst å være med på.

– Vi håper vi nå kan skape en årlig tradisjon på denne tida av året, sier de.