Det var beskjeden ordfører Kristin Maurstad (Ap) fikk fra kommunalminister Jan Tore Sanner (H) under et møte i Oslo i går.

Premisset om at Vågsøy må finne andre alternativer for å unngå tvangssammenslåing gjør at kommunen nå tar grep.

Marustad inviterer derfor Flora til et møte i Måløy førstkommende tirsdag. Bremanger kommune og representanter fra næringslivet langs kysten er også invitert til møtet.

Flora-ordfører Ola Teigen (Ap) bekreftet over Fjordenes Tidende i går at de er klare til å gå inn i forhandlinger med Vågsøy.

- Ja, vi har fått en "go" av Sanner til å gå i forhandlinger med Vågsøy, sa Teigen (Ap).

Ordførerne både i Vågsøy og Flora er klare på at de ønsker Bremanger med i konstellasjonen.

Maurstad (Ap) sier hun ønsker å gjøre Vågsøy-Flora attraktivt for Bremanger, og vil unngå at kommunen blir tvunget inn i sammenslåingen.

Hvordan Vågsøy og Flora kan gjøre den fremtidige kystkommunen attraktiv for Bremanger, skal diskuteres under møtet i Måløy tirsdag.

– Vi vil ikke tvinge Bremanger inn i noe, men vi vil involvere dem, slik at de hele tiden føler de er med i prosessen, sier Maurstad.

Maurstad ønsker ikke å forskuttere diskusjonen om hva som vil gjøre en eventuell sammenslåing attraktiv for Bremanger.

– Vi skal diskutere dette på tirsdag, sier Maurstad og viser til det planlagte møtet i Måløy.

Når det kommer til spørsmål om hvor et eventuelt kommunesenter vil ligge, er dette også noe som vil bli diskutert tirsdag.

Skal ikke tvinge Bremanger

Bremanger var også med på møtet i Oslo torsdag. De var blant annet bekymret for at Vågsøy skulle bli tvunget inn i en sammenslåing med Selje-Eid, og at dette ville satt en stopper for kystsamarbeidet. Dette samarbeidet har ikke noe med kommunesammenslåing å gjøre.

- Vågsøy, Flora og Bremanger har gjort vedtak om å inngå et forpliktende samarbeid på kysten. Det er vårt alternativ til sammenslåing, sier Bremanger-ordfører Audun Åge Røys (H).

Bremanger har gjort kommunestyrevedtak på at de skal stå alene. Ordføreren Audun Åge Røys sier man eventuelt må ta saken opp på nytt i kommunestyret dersom man skal gå inn i forhandlinger med Vågsøy og Flora.

– Foreløpig så må vi stå ved det som vi har vedtatt tidligere, men nå har det oppstått en ny situasjon, og vi må ta det opp igjen i vårt kommunestyre. Jeg vet ikke om man er mer positive til en sammenslåing nå enn før, sier han.

For Bremanger sin del har dårlig kommunikasjon langs kysten vært et argument som har vært brukt imot kommunesammenslåing tidligere.

– De store avstandene og dårlig kommunikasjon er en stor utfordring. Kraftinntektene har og vært en bekymring, sier han.

Under møtet med Sanner fikk også Bremanger-ordføreren svar på at kommunen ikke vil bli tvangssammenslått med Vågsøy og Flora, dersom de to kommunene inngår en intensjonsavtale.

– Signalene fra Sanner var at de ikke skulle bruke tvang, men at han håpet på at vi skulle finne sammen frivillig. Men Bremanger er ikke noe tvangsobjekt, sier ordføreren.