Eidaren Alsaker og måløyværingen Bøge sitter i lokalene til Vi Brygger i Askøy, som er innredet med møbler laget i Nordfjord. Det ene mikrobryggeri-merket etter det andre står på butikkhyllene, mens to av de ansatte står og pakker en av de 130 ulike bryggesettene de tilbyr.

– Vi er begge gründere som liker å ha det artig og spennende. Og det har det absolutt vært med Vi Brygger, forteller Bøge.

Planer om eget bryggeri

I fjor ble Vi Brygger AS startet opp med lokaler i Askøy og i Drotningsvik i Bergen. Foreløpig selger duoen mest av de 130 ulike typene bryggesett, et økende sortiment.

– Vi skal ha noe for hver gane, fastslår Bøge og Alsaker som har mål å bli Vestlandets bryggeributikk.Først solgte de bare bryggeriutstyr og bryggesett. Etter en lang søknadsprosess, har de nå utvidet med salg av mikroøl fra ulike bryggeri i Norge.

– Vi søker også om å få brygge øl selv og å få selge lokalbrygget mikroøl i butikkene våre, avslører Alsaker.

Ønsker butikk i Måløy

Alsaker og Bøge vil skape mer enn «bare» en bryggeributikk. Bryggekurs, ulike arrangement, eget bryggeri, salg av lokalmat og ønsker om å skape et landhandleri er planene for fremtiden.

– Vi har hatt møter i Måløy i håp om å starte opp en butikk der. Utfordringen er å finne en nordfjording som er interessert i å prøve, forteller Bøge. Duoen har også planer om bryggekurs i Nordfjord, i tillegg til i lokalene i Bergen.

– Interessen bare vokser og vi har ikke nådd toppen for mikrobrygging ennå, sier Alsaker som selv har brygget i en årrekke.

– Men ironisk nok har det blitt mindre tid til å brygge selv etter at Vi Brygger kom i gang, ler han.

Det er fire ansatte i Vi Brygger, inkludert Alsaker. Bøge har siden oppstart fortsatt å jobbe i vaktselskapet han har startet.

– Per nå har vi ikke nok inntekter til at jeg skulle jobbet her på fulltid. Butikkdrift er marginalt, og vi ønsker heller at de ansatte skal kunne heve lønningene sine, ha en fin hverdag og en hyggelig arbeidsplass, forklarer han

Gode råd til bryggingen

– Hvem som helst kan klare å brygge øl hjemme, mener Leidulf Alsaker.

Ifølge eidaren er hjemmebrygging av øl nærmest blitt helautomatisert, noe som gjør at så å si hvem som helst skal klare å lage godt øl i sitt eget kjøkken.

– Det er veldig enkelt å brygge selv, om en skaffer seg en helautomatisk kjele. Med oppskriften allerede klargjort, klarer hvem som helst å følge fremgangsmåten og ikke minst få øl som smaker godt, forklarer Alsaker.

Ønsker du en rimeligere start på hjemmebryggingen, blir fremgangsmåten mer krevende.

– En kan også bruke en vanlig kjele og lage oppskriften selv. Da kan en starte å brygge med 1.000 kroner i utstyr. Men så blir det igjen mye vanskeligere, understreker Alsaker.

– Og bryggerigleden kan forsvinne om du gjør det for vanskelig for deg på første forsøk. Derfor er det bedre å investere i utstyr som gjør bryggingen lettere, legger Jan-Andreè Bøge til.

Selve bryggedagen tar rundt seks timer. Så må en vente mellom fire til seks uker før ølet er drikkeklart, alt etter hva en velger å lage.

– At ølbryggingen er blitt automatisert, gjør det mye lettere å lage god øl hjemme. Følger du oppskriftene nøye, sitter du igjen med øl som smaker bedre enn dem du får i en vanlig dagligvarebutikk.

Men det bør være øl over 4,7 prosent for å få fram nyansene, mener Alsaker.

– Og det er veldig kjekt å lage sin egen øl, fastslår duoen.