Støttekonserten går av stabelen lørdag 20. mai i Samfunnshallen i Vågsøy. Sammen med foreldrene er tolvåringen godt i gang med planleggingen. Hun har alltid vært glad i å hjelpe andre, og helt siden hun hørte om at Svein ble rammet av sykdommen, har hun hatt et ønske om å arrangere en konsert der inntektene går til forskning på ALS.

Vennskapet mellom Linea og Svein startet for flere år siden, da Svein jobbet på BRIO i Måløy. De to ble altså venner flere år før Svein fikk den alvorlige sykdommen, og sykdommen har ikke forandret på det.

Helt siden hun hørte at Svein hadde fått sykdommen, og lærte om hva den innebar, har hun hatt ideen om å samle inn penger til ALS-forskning.

En storslått konsert har vært Lineas idé hele veien, men realismen i at en så ung person skal kunne få til noe slikt har vært mer usikker.

De siste ukene har imidlertid Linea, med god hjelp fra foreldrene, for alvor startet med planleggingen av konserten. En rekke lokale artister står på Lineas ønskeliste over hvem hun håper vil synge under innsamlingskonserten.

– Alt blir på dugnad, og så langt har alle jeg har snakket med vært positive til konserten min, sier tolvåringen.

En av dem hun har snakket med er ordfører Kristin Maurstad (Ap). Linea skrev et brev til ordføreren og fikk et møte med henne. Ordføreren ble imponert over Lineas planer og kommunen støtter opp og tar kostnadene med leie av lokale.

Ett band på fem personer er på plass, det er også lyd- og lysfolk, samt en konferansier. Linea holder kortene tett til brystet om hvem som har sagt ja til å være med.

Hun er selv glad i å synge, og på spørsmålet om hun skal opptre selv på konserten svarer hun lurt «vi får se ...».

ALS er en sak som Linea virkelig brenner for, og det har hun gjort i flere år.

– Jeg har alltid vært en som vil gjøre andre glade, uansett om det er en gammel dame som er lei seg, eller en liten jente, sier Linea.

– Jeg har ikke ord

ALS-rammede Svein Ove Falkevik felte noen tårer da han fikk høre om at tolv år gamle Linea Helgestad hadde bestemt seg for å arrangere en konsert der alle inntektene går til forskning på sykdommen.

Svein Ove Falkevik (foran) ble svært rørt da tolv år gamle Linea Helgestad (t.h.) fortalte ham om konserten hun planlegger, der inntektene går til ALS-forskning. Her med Frode Helgestad og Beate Jensvoll. Hun vant nylig 7,5 millioner i Lotto, og Linea inspirerte henne til å donere 200.000 kroner til ALS-forskning.

– Vi dro til Svein med en gang vi hadde bestemt oss for å arrangere konserten, og han ble så glad at han begynte å grine, forteller tolvåringen.

Lederen for den norske støttegruppen for ALS, Mona Bahus, ble også rørt da hun hørte om planene til Linea.

– Jeg har ikke ord. At en tolvåring tenker slik, det er jo bare helt utrolig. Jeg har ikke andre ord akkurat nå, sier Bahus, som vil rette en stor takk til Linea.

Hun forteller at støtteforeningen er helt avhengig av donasjonene de får.

– Det er de som donerer penger til stiftelsen som holder forskningen i gang. Vi begynner å få litt blest om ALS rundt omkring i landet, men vi føler fortsatt det er ganske tungt. Det er mange som fortsatt ikke vet hva ALS er, sier Bahus.

– Det som denne tolvåringen setter i gang er helt utrolig. Jeg håper det kan gi litt smitteeffekt til andre i Norge. I fjor ga støtteforeningen 2,7 millioner til ALS-forskning.