– Vi har trukket ut de 543 innbyggerne på Bryggja (Bryggja, Maurstad og Totland) og sett på hva «nye» Vågsøy vil få mot det de får i dag. Forskjellen i skatt- og rammetilskudd er cirka 30 millioner kroner, forklarer Kåre Træen.

Kåre Træen hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

Han leder Fylkesmannen i Sogn og Fjordane sitt arbeid med kommunereformen og har sett på de økonomiske konsekvensene for Vågsøy kommune om Bryggja får oppfylt sitt ønske, og blir en del av nye Selje-Eid kommune. Anslaget er at skatt- og rammetilskuddet reduseres fra 341 til 311 millioner.

– I våre beregninger forutsetter man at innbyggerne på Bryggja bidrar med samme skatteinntekt som resten av innbyggerne, sier Træen.

Flere eldre, færre yngre

Han har også vurdert alderssammensetningen på Bryggja og hvordan dette påvirker overføringene. Dette vil også ha innvirkning på hvilke besparelser kommunen kan oppnå om man overlater ansvaret for de knappe 550 innbyggere til nabokommunene.

– Aldersfordelingen vi har fått fra SSB viser at det er noe flere eldre, og færre yngre, på Bryggja enn ellers i kommunen. Det vil si at innbyggerne på Bryggja i snitt sannsynligvis er noe dyrere å «drive» enn ellers i kommunen.

Kåre Træen forklarer at man i 2017 anslår at norske kommuner i snitt vil bruke 50.000 kroner på hver innbygger. Samtidig vet man at Vågsøy er 8 prosent dyrere å drive enn en gjennomsnittlig kommune, hvilket kompenseres med et tillegg til innbyggertilskuddet som er 23.313 kroner for alle kommuner.

Kåre Træen understreker at beregningene de har gjort tar en rekke forutsetninger og at man må se nærmere på flere forhold om man vil ha et nøyaktig tall på hvordan en Bryggja-exit vil påvirke en endret Vågsøy kommune økonomisk.

– Vi bruker ordet «illustrasjon» for det er så langt man enkelt kan gjøre beregninger.

Et eventuell bortfall av areal i Vågsøy kommune vil kun, ifølge Træen, påvirke kommunen økonomisk gjennom at reiseavstanden (som igjen påvirker overføringene) i fylkets minste kommune går ned.

I tillegg vil selvsagt kommunen samtidig miste flere objekt for eiendomsskatt. Kommunen hadde i fjor rundt 13 millioner i inntekter fra eiendomsskatt. Av dette opplyser kommunen at 750.000 kroner kom fra eiendommene på Bryggja.

Pengebruk på Bryggja

Vågsøy-rådmann Knut Ove Leite har kikket på kommunens pengebruk på Bryggja, og har levert følgende oversikt: omsorgssenter (9,5 millioner kroner i netto utgifter), skolen (5,4), barnehagen (3,2) og vegvedlikehold (1,0).

Om Bryggja blir en del av Eid-Selje må den nye kommunen også bli enig med Vågsøy om et økonomisk oppgjør for blant annet kommunale bygg som omsorgssenteret og skolen.

Etter inndelingsloven skal retten som Vågsøy har til «veier, gater, bruer, offentlige plasser og annen forvaltningseiendom som fullt ut eller i svært stor grad tjener vedkommende område», overføres til Eid-Selje. «Annen eiendom kan fordeles mellom kommunene (...), eller pålegges å brukes i fellesskap, dersom dette er rimelig og formålstjenlig ut fra kommunale (...) hensyn.»