– Jeg er fremdeles tilhenger av én stor kommune i Nordfjord fordi jeg mener vi har mer til felles enn det som skiller oss, sier Sveinung Rotevatn (V).

29-åringen fra Nordfjordeid er den femte yngste av de 169 stortingsrepresentantene som i juni skal tegne det norske kommunekartet på nytt.

Rotevatn og eidarane sitt håp om «Nordfjord United» brast tidlig da Stryn sa nei til å utrede alternativet. Siden da har den ene konstellasjonen etter den andre kollapset. Først Vågsøy-Selje-Vanylven-Eid, deretter Vågsøy-Selje-Vanylven, Eid-Gloppen og Vågsøy-Selje.

I stedet sitter man igjen med Gloppen og Stryn som mener de står godt alene, Hornindal som krysser fylkesgrensa til Volda og to grenseløse forhold på kysten: Selje og Eid er allerede enige om en sammenslåing, mens Vågsøy og Flora har startet forhandlinger uten Bremanger som fremdeles sier nei.

– Vi har sagt hele veien at tvang skal sitte veldig langt inne. (...) Vi får vente og se hva regjeringen foreslår, men jeg har vondt å se for meg at det skal være nødvendig eller fornuftig (å tvinge Vågsøy inn i Selje-Eid) – i alle fall ikke om Vågsøy søker seg i en annen retning, sier Rotevatn.

– Hva med å tvinge Bremanger inn i Vågsøy-Flora?

– Jeg vil ikke si at det er aktuelt heller. Fylkesmannen har ikke anbefalt å bruke tvang i det området, blant annet fordi Bremanger har relativt god økonomi.

– Dette er ikke en reform som tar slutt i denne stortingsperioden. Jeg er glad for alle initiativ som nå skjer og tenker at det starten på noe mer.

Rotevatn viser til at Sogn og Fjordane kan skilte med den største sammenslåingen i landet, etter at Førde, Gaular, Naustdal og Jølster er enige om å slå seg sammen. I Sogn tilrår Fylkesmannen at Sogndal, Leikanger og Balestrand slår seg sammen fra 2020.

– Alt i alt har det skjedd mye her i fylket, mener Rotevatn.

– Hva skal dere gjøre de kommende fire årene for at flere opplever det som attraktivt å bli en del av større kommuner?

– Jeg tror ikke vi trenger å gjøre så veldig mye. Utfordringen som stadig flere eldre og at det blir vanskeligere å rekruttere fagfolk gjør at flere kommuner ser at man er nødt å samle kreftene.