Sogneprest Mari Saltkjel mener kirken i større grad må tilpasse seg folks hverdag og familieliv for å få flere til å besøke kirka.

– Kanskje har søndagen blitt hellig på en ny måte for folk? Kanskje har en barna annenhver søndag, og gudstjeneste er ikke det første en tenker på da. Mange har fulle dager med aktiviteter. Kanskje vil en heller sitte hjemme i pysjen med familien og spise frokost, sier Saltkjel, som kjenner seg godt igjen som småbarnsmor.

– Vi kan like godt feire gudstjeneste på en hverdagskveld, eller på dagtid med sang først og en matbit til lunsj etterpå.

– Vil dette endre formen på de tradisjonelle gudstjenestene også?

– Nei, det handler om å beholde det gamle og legge til noe nytt. Vi har noen gudstjenester, hovedgudstjenester, som er som de skal være. Vi kan fylle dem med innhold som vi vil, men der er en bestemt liturgi.

Første karnevalgudstjeneste

Saltkjel og organist Line Dybedal er allerede i gang. Torsdag hadde de den første kveldsgudstjenesten «Syng med oss».

– Her kan en gå seg en kveldstur og stikke innom kirka for en kort gudstjeneste med mye sang, sier Saltkjel.

Førstkommende søndag ettermiddag, 26. februar, slår de til med karnevalsgudstjeneste.

– Vi gleder oss veldig! Det kommer til å bli overraskelser. Vi kan ikke røpe alt her, smiler Saltkjel, som lover en annerledes preken enn for voksne.

– Her kan voksne få bli som barn igjen, kle seg ut og vise at de har det gøy på en barnslig måte. En trenger ikke kjøpe dyre kostymer, en kan kan finne på masse med det en har, sier Saltkjel, og legger til:

– Dette er en familiegudstjeneste, åpen for alle, og vi vil også dele ut seksårsbok. Gudstjenesten varer cirka 40 minutt og etterpå er det fest med pølser, kake, kaffe og saft.

Hun opplyser også at det blir tradisjonell gudstjeneste til vanlig tid på formiddagen for dem som foretrekker det.