– Vi betalte ned 11,5 millioner kroner av tidligere års merforbruk i fjor og har igjen 760.000 kroner å betale. Det betaler vi i år og da blir vi formelt meldt ut av ROBEK til sommeren, sier økonomisjef Geir Kvisten.

Kun en uke etter at han starta i jobben sommeren 2014 kom beskjeden om at Selje igjen var en ROBEK-kommune. Da de ikke klarte å betale ned på underskuddet fra 2012 året etter tok Fylkesmannen over styringen av alle kommunens låneopptak. Tre år senere får de igjen ta opp lån uten Fylkesmannens aksept etter at man i fjor bokførte et regnskapsmessig mindreforbruk på mer enn 12 millioner kroner.

Geir Kvisten mener ikke at Fylkesmannen har begrenset kommunen nevneverdig.

Han er likevel klar på at det fremover vil være behov for å investere mer enn det som har blitt gjort de siste årene.

– Nå har vi skapt oss et grunnlag for å kunne ta igjen det etterslepet vi har fått på investeringssiden. Vi ser nå på hva vi trenger å gjøre, særlig på eiendomssiden, og vi snakker nok grovt regnet om i alle fall 20–30 millioner kroner til investeringer i kommunale bygg, mener økonomisjefen.

«Siden forrige rapportering har det vært en utvikling innen flere områder som er utfordrende for Selje kommune, og totalt sett innebærer et merforbruk i forhold til budsjettet.», skrev Kvisten i sin rapport for andre tertial. Blant annet fikk helse- og omsorg økt sitt budsjett med fire millioner kroner, og økonomisjefen var langt mer nøktern i sine forventninger til hva 2016-resultatet ville ende på.

– I den tertialrapporten presenterte vi et worst case-scenario. Vi hadde fått beskjed om blant annet økte kostnader innen helse, og justerte samtidig ned inntektene. Blant annet fordi vi kun hadde fått ti flyktninger, mot femten budsjetterte, og det så heller ikke ut som at vi ville få flere. Så kom det likevel seks nye flyktninger rett før jul. Når kostnadene ikke ble så høye som fryktet samtidig som at usikre inntekter ble høgere enn ventet, så ble differansen veldig stor, sier Kvisten.

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi var avhengige av å ta et skippertak og det har vi tatt. Vi har strammet inn mye på drifta, men jeg mener fremdeles ikke «bufferen» er stor nok (Selje kommune hadde ikke midler på disposisjonsfondet ved årsskiftet, journ.anm.). Etter hvert må vi bruke mer penger på tjenestene og vi vil være avhengige av eiendomsskatteinntektene fremover, mener Kvisten.

For samtidig som at man har sikret gode økonomiske resultat de siste årene har medaljens bakside blant annet vært utfordrende arbeidsforhold for ansatte innen helse- og omsorg.

Selje har trolig kun knappe tre driftsår igjen som en egen kommune, og økonomisjefen har tro på at Selje kan gå godt stilt inn i nye Selje-Eid.

– Om vi klarer å holde fokus på å ha stramme tøyler på drifta og ikke gjøre noe overilt de neste tre årene, så tror jeg vi vil være ganske godt stilt. Så vil vi prøve å investere litt mer slik at vi kommer mer «à jour» og dermed vil gjelden vår øke.