– Vi har veldig stor nytte av elvene og i rekrutteringsøyemed er vi helt avhengige av dem. Vi får være med på å forme dem i fire år, og det er ressursterke og målrettede elever som vi kun har gode erfaringer med, sier Jeanette Jensen.

– Vi har sagt at vi hvert år kan ta inn tre elever, sier Jensen.

YSK-tilbudet i Måløy innen fagområdene helse- og oppvekstfag, teknikk- og industriell produksjon og naturbruk (akvakultur) er fylkesdekkende. Likevel valgte opplæringsutvalget i fylkeskommunen i november å sette et tak på tolv plasser fordelt på de tre fagområdene. Til høstens skolestart kjemper 34 søkere om plassene (se oversikt side 5).

– Uansett hvilken kombinasjon av antall elever innen hver retning som benyttes så kommer vi en veldig uheldig situasjon med så mange søkere. Vi må da foreta svært krevende prioriteringer. Jeg tenker ikke da bare på elever, men også hvilke bedrifter som kan få søkere, sier YSK-koordinator Kåre Nordpoll ved skolen.

Med grupper på kun fire elever innen hver fagområde er skoleledelsen bekymret for at elevenes sosiale læringsmiljø.

– Da vil man få mest ut av pengene, sier YSK-koordinatoren, som viser til at bedriftstilskuddet på 148.030 kroner er den variable kostnaden ved å øke elevtallet.

Nøyaktig hvor mange flere YSK-elever MVS kan ta inn kan ikke skolen svare på.

– Det er vanskelig å si nå fordi lærebedriftene tar stilling til konkrete kandidater. Men vi kan iallefall ta inn mer enn tolv elever. Det er det ingen tvil om, sier Nordpoll.

– Vi vet at helse- og omsorg er en yrkesgruppe hvor vi virkelig har behov for arbeidere i fremtiden. Da må vi sette fokus på å lage attraktive utdanningsløp som folk ønsker å søke seg til. Og vi har sett år for år at etterhvert som dette tilbudet har blitt mer kjent, så har det også blitt mer attraktivt, sier hun.

Elevene som har Vågsøy kommune som arbeidsgiver er tilknyttet både Kulatoppen, hjemmetjenesten, miljøtjenesten og de interkommunale tjenestene ved Nordfjord sjukehus i løpet av de fire årene. Jensen understreker nytten av at elevene får anledning til å bli kjent med arbeidsmiljøet i hjemkommunen, enten det er Vågsøy eller andre steder i fylket.

– Veldig mange reiser «ut» og tar høyere utdanning. Håpet er selvsagt da at de kommer tilbake som for eksempel sykepleiere, fysioterapauter eller leger.

– De unge har gjerne tanker og finner på aktiviteter som vi andre ikke kommer på, og er et friskt pust i hverdagen både for brukerne og de fast ansatte.