Torsdag ettermiddag skal kommunestyret i Vågsøy si ja eller nei til en sammenslåing med Flora kommune fra 2020. Bystyret i Flora sa ja tirsdag, og med et ja fra Vågsøy får kommunene etter all sannsynlighet i juni grønt lys fra Stortinget til å fusjonere.

Mens det var et klart flertall i Flora bystyre (26-5) for en sammenslåing, er det ventet å bli langt jevnere i Vågsøy.

Dette er status i de ulike partigruppene torsdag morgen:

Høyre - ?

8 representanterDet er knyttet stor usikkerhet til hva kommunestyrets største parti vil gjøre i ettermiddag. Medlemmene bestemmer seg først i et gruppemøte like i forkant av kommunestyret, og gruppeleder Morten Hagen bekrefter at omtrent halvparten av gruppen ønsker å si ja til en sammenslåing, mens halvparten vil si nei.

Morten Hagen har meldt forfall til dagens møte og vara Kjell Gunnar Tennebø møter i hans sted. Videre får vi opplyst at Elisabeth Elliott vil melde forfall fra klokken 17.00, mens Rolf Domstein har forfall til 16.00. Mats Brunsvik vil være vara for disse to i tidsrommene de ikke er til stede. Rolf Domstein er forøvrig Høyre-representanten som har gitt klarest uttrykk for at han ikke ønsker en sammenslåing med kun Flora.

Morten Hagen, Therese Sæbøe-Strand og Anett Berg stemte alle for en sammenslåing i formannskapet mandag, men varslet samtidig at partiet sterkt vurderr å fremme et utsettelsesforslag i dagens kommunestyremøte. Et slikt forslag om å utsette saken til høsten kan fort få flertall da nei-forkjemperne anser ja-alternativet som verre.

SISTE: Høyre har fullført sitt gruppemøte. Fungerende gruppeleder Kristian Skibenes sier at de vil avvente debatten før de tar stilling til hva de bestemmer seg for. Det er ikke umulig at det kommer et utsettelsesforslag fra Høyre, melder gruppelederen.

Høyres representanter i ettermiddag: Therese Sæbøe-Strand, Anett Berg, Kristian Skibenes, Amund Gotteberg, Ørjan Kvalheim, vara Kjell Gunnar Tennebø, Rolf Domstein (evt. vara Mats Brunsvik) og Elisabeth Elliott (evt. vara Mats Brunsvik).

Arbeiderpartiet - trolig ja

6 representanterHeller ikke i kommunestyrets nest største parti er det helt avgjort hva medlemmene kommer til å stemme i ettermiddag. Partiet skal ha et medlemsmøte like før kommunestyremøtet og fatter avgjørelsen der. Vi får opplyst torsdag at Arbeiderpartiet har varslet at de vil binde gruppen, slik at alle stemmer for det alternativet man blir enige om i medlemsmøtet. Det blir etter all sannsynlighet ja til sammenslåing. I søndagens medlemsmøte var stemmefordelingen 11-3 fordel ja-siden. Ordfører Kristin Maurstad uttalte til Fjordenes Tidende onsdag at hun vil råde medlemmene til å stemme ja til en sammenslåing med Flora.

SISTE: Arbeiderpartiet er ferdige med sitt medlemsmøte som med 14 mot 2 stemmer bestemte at samtlige seks representanter i kommunestyret skal stemmer for en sammenslåing. De to nei-stemmene skal ikke ha kommet fra noen av kommunestyremedlemmene, bekrefter gruppeleder Leif Magne Gil.

Ap sine representanter i ettermiddag: Kristin Maurstad, Frode Kupen, Leif Magne Gil, Tove Lill Refvik Volle, Frode Kupen, Jostein Mykland og Roger B. Silden.

Senterpartiet - trolig nei

4 representanterDet er liten tvil om at Senterpartiets fire representanter vil si klart nei til en sammenslåing med Flora.

Sp sine representanter i ettermiddag: Nils Myklebust, Betty Hessevik, Reiel Fagerlid og Asgeir Solheim.

Venstre - trolig ja

3 representanterPartiet har talt varmt om både kommunereformen og etableringen av en større kystkommune i lengre tid. Edvard Iversen (V), som var med å forhandle frem intensjonsavtalen om en sammenslåing med Flora, vil definitivt si ja til den samme avtalen. Det vil trolig også Mona Alvestad og Torstein Hagen, som er vara for Daniel Gangeskar i ettermiddag, også gjøre.

– Vi har ikke tradisjon for å binde medlemmer, men jeg har ikke fått signal på at noen ikke skal stemme for en sammenslåing, sier Edvard Iversen torsdag morgen. Han forklarer at også de vil gjennomføre et siste møte før kommunestyret starter klokken 14.00.

Venstres representanter i ettermiddag: Edvard Iversen, Mona Alvestad og vara Torstein Hagen.

Fremskrittspartiet - ?

2 representanterSelv om partiet både ønsker kommunereformen og en større kystkommune velkommen, vil det neppe bli et klart ja til sammenslåing med Flora fra Frp-gruppen. Hogne Bleie (Frp) sa nei i formannskapet mandag og har varslet at han vil gjøre det samme i ettermiddag. Større usikkerhet knytter det seg til Sølvi Grov som sist uke uttalte til Fjordenes Tidende at hun heller mot et ja. Torsdag morgen opplyser hun at hun ikke har endret syn.

Frp sine representanter i ettermiddag: Hogne Bleie og Sølvi Grov.

Tverrpolitisk liste - trolig nei

2 representanterRepresentantene fra Tverrpolitiske liste har gjort det klart at de vil stemme nei til en sammenslåing i ettermiddag.

TVL sine representanter i ettermiddag: Einar O. Midtbø og Even Halsør.

Rødt - trolig nei

1 representant

Rødt vil si nei til en intensjonsavtalen om en sammenslåing med Flora. Partiet vil samtidig legge fram et krav om at det gjennomføres en folkeavstemning i spørsmålet om Vågsøy og Flora bør slå seg sammen. Bak kravet har de underskriftslister som 835 vågsøyværinger onsdag hadde signert, ifølge partiet. Det er ventet at iallefall Senterpartiet, Frp og Tverrpolitisk liste vil støtte forslaget om en folkeavstemning.

Rødt sin representant i ettermiddag: Geir Oldeide

KrF - trolig nei

1 representant

KrF vil si nei til intensjonsavtalen om en sammenslåing med Flora ettersom Bremanger ikke er med i konstellasjonen.

KrF sin representant i ettermiddag: John Inge Refvik

Med stemmene fra Arbeiderpartiet (6), Venstre (3) og Sølvi Grov (Frp) vil ja-siden ha 10 stemmer før man teller opp ja-stemmene i Høyre.

Tilsvarende vil nei-siden ha 9 stemmer fra Senterpartiet (4), Tverrpolitisk liste (2), Rødt (1), Kristelig Folkeparti (1) og Hogne Bleie (Frp) før man teller opp nei-stemmene i Høyre.

Følg kommunestyremøtet på rådhuset direkte på fjt.no fra klokken 14.00. Se hele sakslisten her.