Veien har vært stengt siden torsdag kveld som følge av et stort stein- og jordras.  Det er anslått til ha en størrelse på ca. 400 kubikkmeter og skjedde ca. 30-40 meter fra åpningen til Skatestraumtunnelen.

Tone Anette Espe i Statens vegvesen opplyser om at man trolig må bruke lørdag og deler av søndagen til å rydde opp.

– Mye av helga vil gå med til å få rensket, kontroller og sikret område. Jeg tror nok ikke vi vil klare å åpne lørdag. Det var litt mer løst fjell der som det har rast ut, og det må vi få sjekket opp. Det er ikke så mye, men det må blir gjort for å kontrollere at det er trygt nok til å åpne veien, forteller hun.

En geolog er på plass for å se nærmere på omfanget av raset, og for å se på hva som må sikres og kontrolles av fjellskjæringen som har rast ned.

– Dagen i dag vil gå med til rensk og sikring av fjellskjæringen. Man kan ikke begynne å rydde vek rasmassene før man har sikret og kontrollert fra toppen av den nye skjæringen, sier Espe.

I dialog om ferje

Statens vegvesen er også i dialog med Sogn og Fjordane fylkeskommune om status for veistrekningen. Det er fylkeskommunen som eventuelt vil ta en beslutning om å sette inn en ferje.

Christine Hammersvik i Fjord1 sier til Fjordenes Tidende at de ikke har blitt kontaktet av Statens vegvesen eller fylkeskommunen om muligheten for å sette inn ferje som kompensasjon for at veien er stengt.

De har heller ikke merket ekstra pågang på ferjesambandet Måløy-Oldeide som følge av veistengingen.

– Men det kan jo være en fordel å planlegge reisen i god tid, sier Hammersvik.

Ambulanse på plass i ytre

Som følge av veistengingen har Helse Førde fått en ambulanse på plass den delen av Bremanger som nå er isolert fra fastlandet. Dersom det skjer noe akutt, blir det sendt ut ambulanse fra Kalvåg, der det videre er satt opp ambulansebåt til Florø.

Bremanger-ordfører Audun Åge Røys (H) forteller at kommunen vil jobbe for å få plass en ferje mellom Smørhamn og Kjelkenes dersom veistengingen på fv. 616 blir langvarig.

– Vi må vurdere å få på plass en ferje, men det er vegvesenet og fylkeskommunen som må vurdere dette.

Han forteller også at veistengingen skaper problemer for innbyggerne.

– Det gjelder først og fremst for dem som må reise til og fra arbeid, både i indre og ytre, sier Røys og legger til:

– Men samtidig så må vi være glade for at det gikk så bra som det gjorde, og at ingen kom til skade. Og så får vi heller ta de ulempene som kommer.

Hjemmesykepleien går som normalt

Hilde Hauge er driftssjef for den indre delen av hjemmesykepleien i Bremanger kommune. Hun forteller at raset ikke påvirker tjenestene.

– Det var heldig at raset skjedde etter nedkjørselen til Klubben. Det betyr at de pasientene som eventuelt er der får hjelp. Raset går heldigvis ikke utover tjenestene, forteller hun.

Hauge synes selv av veistrekningen som nå ble utsatt for ras er utrivelig å kjøre.

– Jeg kjører der jo stort sett hver dag, og ser ofte opp etter fjellsiden, særlig når det regner og har vært dårlig vær. Og så puster jeg litt ekstra lettet ut når jeg kjører ned i tunnelen, sier Hauge.