På kryss og tvers av politiske parti og kommuner er det håp om at Vågsøy vil takke ja til nye forhandlinger. Politikerne snakker varmt om å få til en Nordfjord-kommune bestående av Selje, Eid og Vågsøy.

Her kan du lese "frierbrevet" til Vågsøy.

Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V) og Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) har kommet med et utkast til Vågsøy-brevet, og politikerne fra de to kommunene har kommet med innspill.

Og selv om politikerne stiller seg svært positive til å sende ut en ny invitasjon til Vågsøy, ønsker enkelte politikere å gjøre noen endringer.

- Alle vet hva som kreves for å få Vågsøy til forhandlingsbordet. Det er at vi starter med blanke ark, sa Gunde Sande, representant for senterpartiet i Selje.

Partiet kom derfor med et alternativt forslag om å fjerne store deler av teksten.

Les sakene fra mandagens møter her:

- Jeg tror ikke at Vågsøy vil komme til forhandlingsbordet hvis det står slik som det er i dag.

Siri Sandvik i Eid Arbeiderparti understreker imidlertid at det er vedtaket som er det essensielle i brevet til Vågsøy. Hun mener det opprinnelige utkastet fra ordførerne bør sendes ut til Vågsøy.

Hun snakket også varmt om en sammenslåing mellom de tre kommunene.

- For Eid har Nordfjord alltid vært vårt fokus hele veien. Vågsøy er på mange måter en naturlig konstellasjon for en ny kommune, både geografisk og fordi vi samarbeider på mange områder alene. Men jeg har uansett full respekt for den avgjørelsen Vågsøy tar på torsdag.

Følgende kommunestyrevedtak ble vedtatt av politikerne i Selje og Eid:

"Kommunestyrene i Eid og Selje gir forhandlingsutvalgene fullmakt til å forhandle fram en intensjonsavtale mellom Eid, Selje og Vågsøy. Dersom man ikke klarer å bli enige om en ny intensjonsavtale mellom disse tre kommunene med godkjenning i de respektive kommunene innen 1. juni 2017, så gjelder dagens intensjonsavtale mellom Eid og Selje slik avtalen foreligger."

Tar ingen sjanser

Dersom Vågsøy sier ja til å gå inn i nye forhandlinger og senere velger å gå ut igjen, vil ikke dette endre noe for Eid-Selje. Det understreker Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V).

- Søknaden om Eid-Selje ligger der helt til det eventuelt blir endringer, sier Bjørlo og legger til at man ikke må trekke søknaden som allerede ligger inne til tross for at man nå inviterer Vågsøy til nye samtaler.

Det er ikke før en ny intensjonsavtale er vedtatt at endringer trer i kraft med tanke på søknaden til kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) understreker at de to kommunene har stor  respekt for Vågsøys prosesser, men at dette er et ærlig og oppriktig forsøk på å gi Vågsøy-Selje-Eid en siste sjanse.

- Vi har også inntrykk av at det er mange av innbyggerne i Vågsøy som ønsker dette, sier Osdal.

Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap) ønsker ikke å kommentere saken før hun har fått en formell henvendelse fra Selje og Eid.

- Jeg kjenner kun denne saken fra media, sier hun til Fjordenes Tidende mandag kveld.

Her er hele brevet:

Til Vågsøy kommune v/ Ordføra

Kommunestyra i Eid og Selje har i dag gjort følgjande samrøystes vedtak:

"Kommunestyra i Eid og Selje gjev forhandlingsutvala fullmakt til å forhandle fram ein intensjonsavtale mellom Eid, Selje og Vågsøy. Dersom ein ikkje klarer å bli samde om ei ny intensjonsavtale mellom desse tre kommunane med godkjenning i dei respektive kommunane innan 1. juni 2017, så gjeld dagens intensjonsavtale mellom Eid og Selje slik avtalen ligg føre."

Vågsøy, Eid og Selje utgjer i dag ein samanhengande bu-, arbeids- og serviceregion - ein "kvardagsregion" der folk samhandlar til dagleg. Kommunane våre samarbeider også svært tett på dei aller fleste tenestene retta mot innbyggjarane våre - ikkje minst innanfor helse, velferd og sosiale tenester.

Det er både i Eid og Selje eit klart politisk ønskje om at vi ynskjer Vågsøy med i ein ny kommune, bygd på dagens omfattande samarbeid.

Eid og Selje har som eitt av hovudpunkta i vår intensjonsavtale sagt at "Den nye kommunen skal ha særleg fokus på å utvikle sterke kompetansemiljø og størst mulig ringverknader knytt til havrommet, vekstpotensialet i kystnæringane, reiseliv og ny fornybar energi".

Med vedtaket om bygging av Stad Skipstunnel vil vår region (Nordfjord/Sunnmøre) få endå større utviklingspotensiale her enn vi har kunna legge til grunn tidlegare. Sist fredag la Regjeringa også fram ei eiga "Hav-melding", som ytterlegare skjerpar den nasjonale prioriteringa av havet og havressursane.

Måløy har etter vårt syn eit stort potensiale for å vere "kystbyen" i Nordfjord som vi arbeider for å styrke regionalt og nasjonalt når det gjeld utdanningstilbod, statlege arbeidsplassar og ny næringsverksemd knytt til kysten og havet.

Vil vi også peike på at det er sterkare økonomiske verkemiddel frå Storting og Regjering for samanslåing av tre kommunar enn av to kommunar, mellom anna 10,3 mill NOK meir i eingangsstøtte til ei ny kommune Eid/Selje/Vågsøy enn til både kommunane Flora/Vågsøy og Eid/Selje.

Vi vil difor be Vågsøy om eit møte, slik at vi i eit godt og positivt klima kan sjå kva som skal til for å forhandle fram ein intensjonsavtale mellom Eid, Selje og Vågsøy.

Brevet er signert av ordførerne i Eid og Selje.