Merete Nerland fra Årsheim har flere ganger fått reaksjonen «oj, en dame!» når hun har vært på oppdrag for brannvesenet.

Les mer om Fjordenes Tidendes prosjektet «Likestilt» her.

Nerland er den eneste kvinnelige brannkonstabelen i Nordfjord. Og som den eneste dama i et yrke som i flere tiår har blitt kalt «brannmann», har hun flere ganger opplevd at folk har påpekt hvilket kjønn hun er.

– Folk kan også komme med kommentarer som «oj, en dame!» og «det har vi ikke hatt siden så og så lenge». Det er sånne kommentarer jeg har fått, legger Nerland til.

– Der er en og annen dame, men det er veldig sjelden. Så det er dette som er vanlig for meg, sier Nerland.

– Noen menn tror de er flinkere

Nerland tenker sjelden over at hun er en av få kvinner i en slik type kommunal jobb. En sjelden gang har hun imidlertid kjent på det.

– I den jobben jeg har nå, så føler jeg noen ganger at menn tror de er mye flinkere enn kvinner. Det har hendt at menn har snakket seg imellom, uten at jeg får delta. Det er veldig sjelden at det skjer, og overhodet ikke her i Selje, men med folk utenfra, sier Nerland og legger til:

Som en av få damer i eiendomsavdelingen i kommunen ser hun ingen begrensninger for hva hun kan få til. I brannvesenet har hun imidlertid kjent på dette.

– Jeg er opptatt av å bli skikkelig opplært og bli flink i oppgavene mine. Det er viktig uansett om man er dame eller mann. Og jeg liker godt å jobbe med menn, de er enkle å ha med å gjøre. Det er min erfaring.

Vil ha flere kvinner i brannvesenet

Are Fagerli i Eid brannvesen bekrefter at Nerland er den eneste kvinnen som er aktiv i brannvesenet i Nordfjord. I tillegg til å være leder for beredskap i Eid brannvesen er Fagerli også kursleder ved Sikkerhetssenteret i Måløy (SIM). Han har vært i brannvesenet siden 80-tallet og ser klare fordeler ved å ha flere kvinner i korpsene.

– Hvis det kun er menn eller kvinner, så blir det et annet arbeidsmiljø enn hvis det er en god blanding. Jeg skulle gjerne sett at det var flere damer i korpset.

Han skulle også gjerne sett at flere kvinner søkte stillinger i brannvesenet.

– De tror kanskje det er for tøft, litt for «macho». Men jeg tror det hadde vært positivt med flere kvinner, avslutter Fagerli.