Siden 2003 har hun drevet fyret på Hjertenes med kafé og muligheter for overnatting.

Og når påsken nå står for dør, var lokalene søndag ettermiddag åpnet for første gang siden august i fjor. Skjærtorsdag åpner de igjen og holder åpent til og med andre påskedag.

Allerede på åpningsdagen var det fullt kjør i fyrkafeen når Fjordenes Tidende var på besøk.

– Åpningsdagen kommer alltid litt brått på, en begynner på en måte alltid litt på nytt, forteller Sølvi som i påsken får hjelp av ungdom fra Måløykollektivet samt elever ved voksenopplæringa hvor hun selv jobber som vikar.

– Det som tar tid er at opplæringa av dem som skal jobbe her foregår parallelt med åpninga. Og så er det alltid så vanskelig å vite hvor mange som kommer. Men heldigvis har vi tålmodige gjester, så det pleier alltid å ordne seg selv om det blir en litt kaotisk start, smiler Sølvi Hopland Aemmer.

Hjertebarn

– Selv om det er et firma jeg driver her, er det ikke et firma man kan stenge ned, for det er jo på en måte meg. Jeg synger og driver med fyr, det er liksom meg det, ler hun.

Når fyret er stengt på vinterstid, bruker Sølvi tiden på å skrive og lage musikk. Et nytt album er på trappene, og det er ikke utenkelig at det vil bli klart til i sommer med tilhørende konsert i havgapet.

For når hjertebarnet, nemlig fyret åpner for fullt i midten av juni, er den moderne fyrvokteren der hun vil være.

– Det er ikke ferie for meg å jobbe her, men det er det som er sommer. Og når jeg er her så har jeg egentlig ikke lyst til å gå glipp av noe som skjer. Da lever jeg og ånder for plassen, forklarer hun før hun fortsetter:

– Det skjer noe hele tiden – plutselig kommer det folk, eller så må vi bake mer kaker. Og om det plutselig skulle bli rolig så kan geitene i hagen plutselig finne på stikke av. Det er aldri kjedelig og jeg vil aller helst være her hele tiden slik at jeg får med meg alt som skjer. Om jeg må trekke meg unna, kan jeg klare å holde meg borte en uke, men da vil jeg helst ikke vite om hva som har foregått mens jeg var borte. Jeg vil treffe alle personene til navnene jeg har svart på mail for å se hvem det er, ler hun.

På spørsmål om det er noe som er nytt i påsken og av året, er svaret mer eller mindre at det ikke er behov for å endre på tradisjonene når alt annet rundt endrer seg hele tiden.

– Jeg synes det fungerer fint slik det alltid har vært. Fordi at ett år så kan det plutselig være veldig mange tyske bobilturister her og så kan det året etterpå være økonomisk uro i Europa som gjør at det kommer flest norske turister, noe som også har blitt en trend i det siste, forklarer Hopland Aemmer.

Påskeeggjakt

Når fyrkafeen åpner igjen på skjærtorsdag, kan de tilreisende få bryne seg på påskeeggjakt om de trenger hjelp til å fordøye kaffen og maten.

Det er det sønnen Marius som står bak. Han gjemmer egg i hagen rundt huset og legger ut kart slik at barn i alle aldre kan gå på jakt og få premie om de finner eggene.

– Og så må folk komme og se hvor fint det har blomstret med påskeliljer ute i fyrhagen. Det er alltid en «høydare» når påsken er sein og det blomstrer for fullt, avslutter Sølvi Hopland Aemmer.

Alle tre fyrene holder åpent

Også Kråkenes fyr og Skongenes fyr vil holde åpent enkelte dager i påskeuken.

Det er ikke bare på Ulvesund fyr det vil være mulig å få seg noe godt i skrotten. Også på to andre fyr er det duket for påskestemning.

– Jeg og min datter kommer til å holde åpent på skjærtorsdag. Da vil det bli salg av kaffe, vafler og kaker, forteller Bettina Vick ved Kråkens Fyr.

På Skongenes fyr vil Ytre Nordfjord turlag holde åpent skjærtorsdag, langfredag og første påskedag. Der vil det bli servert helt spesielle vafler, ifølge Arve-Per Kvalheim i turlaget.

– Vi kommer til å ha åpent hus og i tillegg selge fyrkaffe, fyrsaft og fyrvafler. Og siden det er fyrvafler er de på et helt annen nivå en de som blir solgt inne i Måløy, kan Kvalheim fortelle lattermildt.

Det får bli opp til de publikummerne å bedømme, som faktisk har muligheten til å svinge innom alle tre fyrene for prøvesmaking kommende torsdag.