– Vi vil vel ikke tilbake til gamle dager med et kjønnssegregert samfunn der kvinner står utenfor, svarer Johansen på spørsmålet om hun er feminist.

– Jeg tror kanskje de fleste kvinner og menn vil svare ja på det spørsmålet, om de tenker over hva det vil si.

Johansen sier lokalavisa er en viktig del av likestilling i lokalmiljøet, og mener det er positivt at Fjordenes Tidende har fokusert på temaet. All bevisstgjøring er viktig, fastslår hun.

– Også at vi snakker om ting som kan virke selvsagt. For de fleste er lik lønn for likt arbeid en selvfølge. Men om vi ikke snakker om det, så blir kvinner diskriminert i for eksempel yrkeslivet, sier hun og tilføyer:

– Det er viktig å holde oppe bevisstheten om hva likestilling er og behovet for det. Det er bra både for den enkelte og hele samfunnet.

Hanne Marie Johansen mener det er positivt at Fjordenes Tidende fokuserer på likestilling. Her Marianne S. Rotihaug (t.v) og Christina Cantero. Arkiv

I tillegg til å være førsteamanuensis for kvinne- og kjønnsforskning ved UiB, har Johansen doktorgrad i historie.

Hun har blant annet forsket på skilsmisser i tida etter reformasjonen og fram til 1814. Ved senter for kvinne- og kjønnsforskning har Johansen blant annet sett på kjønnsperspektivet og underviser i feminismens historie.

– Kvinners sivilstatus er alltid viktig når vi snakker om likestilling, men også alder, sier hun og viser til blant annet pensjon.

– Nylig kunne vi lese i media at når kvinner skal ta ut pensjonen, så har de i snitt 23 prosent lavere kronebeløp enn menn.

Årsaken er blant annet husmorsgenerasjonen som nå pensjoneres, og som har dårligere pensjonsrettigheter.

– Selv om det kreves arbeid, så er det ikke betalt arbeid. Og det er fremdeles slik at kvinner tjener mindre enn menn, forteller hun.