Coast Seafood-eierne Sverre Søraa (bildet) og Martin Øvrebø fikk medhold i tingretten. Arkivfoto

Coast Seafood-eierne Sverre Søraa (bildet) og Martin Øvrebø fikk medhold i tingretten. Arkivfoto

Får millionerstatning

Tingretten har gitt Coast Seafood-eierne Sverre Søraa og Martin Øvrebø og totalt seks av barna deres medhold i at de har mottatt mangelfull rådgivning fra revisor Odd Monsen og revisjonsselskapet EY.

Dette melder iLaks.

Bakgrunnen for søksmålet var en skatteregning på 10 millioner kroner som gründerne av sjømateksportøren fikk da de overførte andeler i sine holdingselskaper Eili Invest og Maan Invest til barna i 2009 og 2010.

Av kravet på nærmere 10 millioner utgjorde arveavgiften knappe 2 millioner, mens resten var utbytteskatt, gevinstskatt og tilleggsskatt som Søraa og Øvrebø måtte betale.


Saksøker revisor etter skattesmell

Coast Seafood-eierne Sverre Søraa og Martin Øvrebø har saksøkt revisor Odd Monsen og revisjonsselskapet Ernst&Young.

I sluttinnlegget som deres advokat Dag Steinfeldt sendte til Bergen tingrett sto det følgende: "Det fremskutte generasjonsskiftet ville ikke ha blitt foretatt dersom saksøkerne hadde fått informasjon om hvilken skatt dette ville resultere i."

– Dommen er åpenbart riktig bortsett fra på et mindre punkt og det er at det skulle vært tilkjent forsinkelsesrenter, sier advokat Dag Steinfeldt i Wikborg Rein Advokatfirma, som representerer saksøkerne, til finansavisen.

Revisoren og EY må ifølge iLaks til sammen betale litt over ni millioner kroner i erstatning, i tillegg til saksomkostninger på 1,8 millioner kroner.

Monsen og revisjonsselskapet hevder på sin side at de aldri har påtatt seg oppdraget med å kvalitetssikre grunnlaget for generasjonsskiftet, og heller ikke gjennomføringen av dette.

– Dommen kom i påskeferien og vi har ikke ennå rukket å vurdere dommen og veien videre. Det vil vi bruke tid på å gjøre nå, sier advokat Hanne Skaarberg Holen i advokatfirmaet Thommesen, som representerer Odd Monsen og EY, til iLaks.

Meir å lese på Fjordenes Tidende:
 
Leses nå