– Om det skulle skje at man får en annen regjering til høsten så tviler jeg på at mange av disse sammenslåingsprosessene blir reversert. Men av de over hundre sammenslåingene så tror jeg Vågsøy-Bremanger-Flora peker seg ut som den beste kandidaten til å bli reversert, sier professor Oddbjørn Bukve ved Høgskulen på Vestlandet.

– Ja, jeg er litt overrasket. Det har vært to viktige kriterier for denne kommunereformen og det ene er kommunenes evne til å klare seg selv økonomisk og ha et godt tjenestetilbud. Det andre er å skape gode sammenhengende bo- og arbeidsmarkedsregioner og styrke regionale sentere. (...) Med tanke på det siste så vil Eid-Selje-Vågsøy henge bedre sammen enn det denne kystregionen (Vågsøy-Bremanger-Flora) vil gjøre i overskuelig framtid. Jeg har vanskelig å se hvordan man kan oppnå noen synergieffekter ved å slå sammen disse kommunene på dette området, sier Bukve, som også peker på utfordringen ved at Bremanger har sagt klart nei til en slik sammenslåing.

– Vi skal ikke se bort i fra at Davik- og Ålfoten-området kan komme til å komme på de samme tankene som Bryggja og søke seg mot Eid. Man skaper derfor en veldig uoversiktlig og vanskelig situasjon.

– Slik jeg ser mønsteret mellom fylkesmennene og regjeringen så forventer jeg at dette vil bli bekreftet av et flertall på Stortinget. Men det spørs hva Venstre her tenker, understreker forskeren.

Høyre (48 representanter) og Frp (29) er avhengige av støtte fra enten støttepartiet Venstre (10) eller støttepartiet KrF (10) for å få flertall på Stortinget. Sistnevnte har sagt nei til tvangssammenslåinger, mens Venstre tidligere i år ble med på «pakken» som innebærer at 13 kommuner tvangssammenslås mot sin vilje.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har tidligere uttrykt at de vil reversere eventuelle tvangssammenslåinger om de overtar makten etter stortingsvalget til høsten.

– Hvis noen skulle bli utsatt for tvang av stortingsflertallet, så vil vi sørge for at den lokale viljen blir gjennomført etter et regjeringsskifte, sa kommunalpolitisk talsperson i Ap, Helga Pedersen til NRK i januar.

– Er det blitt brukt tvang så kommer vi til å oppheve tvangsvedtaket høsten 2017. Det er folket som skal bestemme, og dersom folket er i mot kommunesammenslåing så vil vi selvfølgelig lytte til det, og da skal vi selvfølgelig omgjøre tvangsvedtak fra dagens regjering, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK i fjor.