– Man burde selvsagt bli sjokkert, men ingenting sjokkerer lenger. Vi har en kommunalminister (Jan Tore Sanner, H) som rett og slett måler sin egen suksess i hvor mange kommuner han kan bli kvitt og da spiller det ingen rolle om det «ikke ligner grisen», sier Per Gunnar Stensvaag (Sp).

Piloten og lokalpolitikeren fra Trysil reiser for tiden landet rundt for å advare mot kommunereformen. Torsdag var han i Måløy og samme dag kom beskjeden om at Fylkesmannen i Sogn og Fjordane tilrår at Bremanger tvangssammenslås med Vågsøy og Flora.

– For det første må man ha respekt for folkeviljen i Bremanger og der er både folket og kommunestyret sterkt imot (en sammenslåing). Og avstanden mellom Florø og Måløy blir ikke mindre om man innlemmer Bremanger, sier Stensvaag, som mener fylkesmennene opptrer som predikanter for «tvangsgutane» i regjeringen.

Stensvaag synes heller ikke en sammenslåing av Vågsøy og Flora bør godkjennes av Stortinget selv om begge kommunestyrene har sagt ja.

– Det er stikk i strid med det folket ønsker og det er en overkjøring av lokalbefolkningen.

– Hvorfor mener du at en kommune bestående av Vågsøy og Flora ikke vil fungere i praksis?

– Fordi det er ingen kommune. Det er en absurditet. En kommune skal være et relativt begrenset geografisk område der man han intern samhandling og om ikke alle kjenner hverandre så er det i alle fall nærhet til tjenestene. Her er det snakk om å ha to kommunesentre og det vil aldri fungere i praksis eller stå seg over tid, mener Sp-politikeren.

– Kysten står mye sterkere med flere kommuner for da blir det flere ordførere, og gjerne ordførere fra flere parti som kan slå i bordet for å styrke kysten. Kysten blir ikke styrket av å ødelegge lokaldemokratiet. Den blir svekket.

Stortingspolitiker Liv Signe Navarsete (Sp) mener tilrådingen fra fylkesmannen Anne Karin Hamre er «en hån mot lokaldemokratiet».

– Det er skammelig av en fylkesmann å gjøre det hun har gjort i dag. Men vi skal ikke skyte på henne. Hun er (Per) Sandberg, (Jan Tore) Sanner, Høyre og Frp sitt sendebud i Sogn og Fjordane og har ansvar for å sette regjeringens politikk ut i live. Hun gjør det riktignok med stor entusiasme, men hun har en gang den jobben, sier den tidligere kommunalministeren fra Lærdal.

– Jeg tror Venstre og regjeringspartiene vil ta avgjørelsen om Bremanger i lukkede rom. Venstre får vel «en ny leke» slik at de også støtter denne tvangssammenslåingen.

Både i Bremanger og Vågsøy ønsker Venstre-gruppene en kommunesammenslåing av Vågsøy, Bremanger og Flora. I Flora er to av tre Venstre-medlemmer i bystyret imot en sammenslåing av Vågsøy og Flora fordi Bremanger ikke en del av sammenslåingen.

Per Gunnar Stenesvaag kaller kommunereformen «et toppstyrt prestisjeprosjekt». Samtidig har nærmere hundre kommuner frivillig sagt ja til kommunesammenslåinger. Stenesvaag tror man kunne talt på en hånd de kommune som hadde gjort dette om ikke regjeringen tok initiativet.

– Hadde det vært hensiktsmessig for Kommune-Norge?

– Ja. Ønsket må komme nedenfra. Kommunestrukturen skal ikke være hogget i stein, men nå har man et drøss med strukturendringer på en gang. Hele Norge er snudd på hodet, sier Stenesvaag.

Heller ikke Selje-Eid anser han som noen god løsning.

– Jeg sier det rett ut: Den hotellbrannen er bare et forvarsel på hvordan det vil gå med Selje sentrum, sier Stenesvaag, som viser til steder som har mistet statusen som kommunesenter.

Hans partikollega og fylkesleder i Sogn og Fjordane, Sigurd Reksnes (Sp) er mer optimistisk med tanke på sammenslåingen av Selje og hjemkommunen.

– Det vil til sjuende og sist handle om hvorvidt politikerne i Eid er villige til å tilgodese innbyggerne i Selje med like gode tjenester som innbyggerne i Eid har. Slik jeg ser det nå tror jeg at det skal gå bra, men vi vet at det vil bli krevende og når tøffe prioriteringer skal gjøres så vil kjøttvekta rå, sier Reksnes.