Rir gjennom Mongolia – for fred

Tore Nærland fra Bryne og Helge Hundeide fra Selje startet opp Bike for Peace (BFP) i 1977. Nå går de over til hest, men turene er fremdeles for fred.

1977: I dette året startet Helge Hundeide fra Selje (t.h.) og Tore Nærland opp organisasjonen Bike for Peace. Nå prøver BFP noe nytt, hesteridning. Foto: privat 

Nyheter

Tore Nærland, leder av Bike For Peace, er fremdeles svært aktiv i organisasjonen, mens Hundeide også fremdeles er med noen ganger, forteller Nærland, som er synshemmet og nesten blind.

BFP har arrangert sykkelturer i 114 land siden 1977 for fred og mot atomvåpen. Men nå prøver de noe nytt, og går over fra sykkel til hest. Årets tur er derfor en ridetur, i Mongolia fra 10. til 22. juli 2017. Turfølget flyr til Ulan Bator, og vil blant annet besøke Khustai Nasjonalpark, Orkhon-dalen, Tovkhon-klosteret, Naiman Nuur Nasjo- nalpark og Mini-Gobi. Det legges opp til å ri fem dager, fem-seks timer om dagen, av de 12 dagene turen varer totalt.


Ane, Celin og Maren kåra den flottaste hingsten

Det var ikkje berre dei profesjonelle fjordhestdommarane som tok store avgjerder under hingsteutstillinga. Tre venninner fekk kåre beste ekvipasje i opptoget.

– Gruppa vil være ti menn og kvinner fra Norge som har med seg lokale ryttere på mongolske hester. Disse hestene er i slekt med norsk fjordhest og nordlandshest, sier Nærland.

– Det er ledige plasser på turen, og vi vil gjerne ha med oss deltakere fra Nordfjord og Sogn og Fjordane, sier Nærland.