– Jeg kan ikke kommentere interne prosesser i regjeringen, og samtaler mellom våre og deres folk, sier Rotevatn.

Partiet til stortingspolitikeren fra Eid fikk denne uken kritikk fra Flora-politiker Frank Willy Djuvik (Frp). Djuvik mener Venstre presset Høyre og Frp til å utsette å ta stilling til en sammenslåing av Vågsøy, Flora og eventuelt Bremanger til etter stortingsvalget til høsten. Han mener i det minste at en sammenslåing av Vågsøy og Flora bør kunne vedtas når Stortinget tegner det nye kommunekartet i juni.

– Jeg har fått en bekreftelse på at både Høyre og Frp er positive, men en makter ikke å få flertall i Stortinget. Jeg er veldig skuffet over Venstre, sa Djuvik til NRK denne uken.

– Vi ville se an vurderingen til regjeringen, og den er at vi ikke tar en beslutning nå. Det synes jeg er fornuftig, sier Rotevatn og legger til:

– Det kan hende Djuvik er skuffet over at de ikke blir slått sammen med en gang, men det må han ta med sitt eget parti.

Håp og tro

Heller ikke Bjørn Lødemel (H), den andre borgerlige stortingspolitikeren fra Sogn og Fjordane, vil svare på om Venstre presset fram en utsettelse. På spørsmål om han var forberedt på å si ja til en sammenslåing av Vågsøy og Flora i juni, svarer han følgende:

– Jeg mener det som ligger der nå er fornuftig og håper at en får til en sterk kystkommune.

Videre sier han at han håper Fylkesmannens kommende utredningsarbeid resulterer i at Bremanger ønsker å være en del av en «sterk kystkommune». På spørsmål om det er realistisk å klare å overtale Bremanger-politikerne, som klart har slått fast at de ikke endrer mening i denne kommunestyreperioden (2015-2019), svarer han følgende:

– Jeg håper det.

Sier trolig ja til høsten

Regjeringen har bedt Fylkesmannen i Sogn og Fjordane komme med en «nærmere gjennomgang av kommunestrukturen i området, herunder en vurdering av behovet for grensejusteringer. Utredningen bør se på dagens kommunikasjonsmønstre og framtidig utvikling, samt kommunenes økonomiske situasjon, herunder kraftinntekter. Videre bør utredningen kartlegge dagens samarbeid i regionen, og se på framtidige muligheter til å skape sterke kommuner med en god regional balanse som kan legge til rette for en god samfunnsutvikling i området.»

– Jeg synes utredningen til Fylkesmannen bar preg av stor usikkerhet. Nå må en puste med magen og gjøre den jobben som skal gjøres, sier han.

– Om man ikke klarer å overtale Bremanger, vil dere støtte en frivillig sammenslåing av Vågsøy og Flora til høsten?

– Ja, vårt utgangspunkt er at vi er positive til det. En skal imidlertid aldri si aldri, for om regjeringen sier at en slik sammenslåing ikke kan forsvares, så må vi gå i dialog med dem om det. Men utgangspunktet vårt er at vi støtter frivillige sammenslåinger, sier Rotevatn.