Hele livet har Zaki jobbet som treskjærer – en kunst han er glad for at han nå også får praktisere i Norge.

– Som 71-åring er det vanskelig å sette seg på skolebenken igjen, forteller lærer Kristian Andal ved Opplæringssenteret i Vågsøy, og legger til at Zaki er den eneste i sin aldersgruppe som har kommet som flyktning til Måløy.

I stedet for å sette 71-åringen på skolebenken for å lære norsk, har Opplæringssenteret derfor lagt det opp slik at han får komme til Skram skole for å jobbe med det han liker aller best – treskjæring.

– Han er en arbeidskar, og dette er noe som er meningsfullt og viktig for ham, sier Andal.

Mohamed Zaki (71) har jobbet som treskjærer hele livet. Etter at han kom til Norge som flyktning har han fått muligheten til å jobbe med treskjæring på sløyden på Skram skole.

Zaki er innom sløyden et par ganger i uka. Da Fjordenes Tidende møtte den syriske flyktningen var det en sverm av skoleelever rundt ham, alle nysgjerrige på hva han hadde laget.

Læreren sier Zaki trives godt med den nye ordningen på Skram skole.

– Jeg husker da han kom inn på sløyden for første gang. Han så først litt sliten ut, men ble plutselig ivrig da han så alt av utstyr som er her. Det var en utrolig forvandling, det var som om det ga ham ny energi, forteller Andal og legger til:

– Det var nesten magisk å se på. Han fikk tilbake gløden og kom i sitt rette element.

Eget verksted i Syria

Før han flyktet til Norge hadde Mohamed Zaki et eget verksted i Syria med mer enn 300 forskjellige jern som han kunne velge mellom da han skulle skjære i tre. Da han måtte flykte til Norge, fikk han ikke noen av redskapene med seg.

– Men han har kjøpt noen fra en treskjærer i Hornindal og fått tilsendt noen i etterkant, sier lærer Kristian Andal.

– Wow, sa flere av elevene da de fikk se skiltet som Mohamed Zaki hadde laget til dem.

Han forteller også at det er flere andre syriske flyktninger i Måløy som er håndverkere.

– Det er mange dyktige folk som har kommet hit som flyktninger. Vi har blant annet tre skreddere, forteller Andal.

– Men det er vanskelig å finne relevant arbeid. Det er lettere å finne arbeid til dem som for eksempel kommer hit som snekkere, legger han til.

Skiltet er satt sammen av flere deler som Mohamed Zaki har skjært ut i tre. Det tok ham rundt en ukes tid å lage ferdig skiltet. Det er laget med materialer fra «restekassa» på sløyden.

Når det gjelder treskjæring er det få som har det som yrke i dag.

– Det finnes noen få. Vi vet om en som driver med det på hobbybasis i Vedvik, og vi har fått tre fra ham som er egnet til treskjæring.