– Elevene testet trygghetsalarmer fra to ulike leverandører. Den som kom best ut i testen har nå blitt tatt i bruk på en av avdelingene på Kulatoppen, forteller MVS-lærer Cecilie Bredesen Hamre.

Les mer om «Likestilt» her

Dette er den første gangen et slikt samarbeid har blitt gjennomført mellom den videregående skolen og Kulatoppen. Bakgrunnen for at det ble satt i gang er valgfaget teknologi og forskningslære. Jentene som har jobbet med prosjektet er de første fra TAF-helse som har dette valgfaget.

– Det er en «vinn-vinn»-situasjon for skolen og kommunen, sier Bredesen Hamre og viser til at omsorgssenteret og elevene styrker kompetansen rundt velferdsteknologi.

Mange timer ligger bak forskningsprosjektet MVS-elevene har gjennomført i samarbeid med Kulatoppen. De har blant annet testet fallsensoren på trygghetsalarmer.

De ansatte på Kulatoppen er godt fornøyde med kompetanseløftet de har fått gjennom samarbeidet med MVS, og resultatene fra forskningsprosjektet er som nevnt allerede tatt i bruk ved institusjonen.

– Vi vurderer hele tiden om vi trenger flere trygghetsalarmer. Per i dag er det én bruker som har trygghetsalarm, sier Reidun Øksdal på Kulatoppen.

De ansatte på Kulatoppen har ofte travle dager, og forteller at de ikke selv ville hatt tid til å gjennomføre en slik testing av trygghetsalarmer, som MVS-elevene nå har gjort. De håper på flere slike samarbeidsprosjekter i fremtiden.

– Teknologi kommer mer og mer, og man må kunne stole på det, sier Øksdal.

Sporingsteknologi

Gjennom forskningsprosjektet har MVS-elevene testet trygghetsalarm med sporingsteknologi og fallsensor. Teknologien er rettet mot personer med kognitiv svikt. I Vågsøy kommune er det et mål om at teknologien kan brukes både av institusjonsbrukere og av hjemmeboende.

– Vi testet også en skosåle med innebygget GPS. Her kom elevene fram til at skosålen var litt ubehagelig å gå med, og at GPS-sensoren ikke var så stabil, sier lærer Bredesen Hamre.

De testet som nevnt også to trygghetsalarmer.

– Vi fant ut av at ett av «smykkene» ikke sto til forventningene, verken når det gjaldt stabilitet i varsling eller GPSen sin presisjon.

Anbefaler faget

Tre av elevene som har deltatt i prosjektet jobber selv på Kulatoppen og har dermed hatt muligheten til å følge opp bruken av trygghetsalarmen på avdelingen.

De fem elevene som står bak forskningsprosjektet går alle siste året på TAF-helse.

– Faget er både nyttig og fremtidsrettet, særlig med tanke på eldrebølgen som kommer, sier elevene.

Det finnes et hav av ulik teknologi innenfor velferd, og elevene har mange ideer til andre forskningsprosjekt som kunne vært aktuelle for fremtidige elever.

– Det hadde vært spennende å teste telemedisin, foreslår de.

Bredesen Hamre sier faget blir tilbudt igjen til høsten dersom det er nok elever som velger det som valgfag. Elevene vil da jobbe med et nytt tema og prosjekt.