Holvik-jenta er stolt når hun viser fram den hjemmekoselige, plettfrie og moderne leiligheten på Bryggen Panorama i Måløy. Her har hun laget seg et eget hjem, med blomster på bordet, kaffe på kanna og sin favorittplass i sofaen.

Les mer om «Likestilt» her.

Det eneste som avslører at Guro trenger litt ekstra oppfølging i hverdagen, er en detaljert ukeplan som henger på veggen. Her har hun oversikt over daglige gjøremål og påminnelser.

– Jobb, middag, torsdagsklubben, leser Guro høyt fra ukeplanen.

– Det er nok litt uvitenhet ute og går når det kommer til folk med Downs syndrom. Guro kan lese, skrive og snakke engelsk, og det kan komme som en overraskelse på enkelte, sier moren, som er på besøk hos Guro med datteren Ingvill og barnebarnet Robert. De spiser kanelboller og drikker kaffe mens de snakker om smått og stort. Midt i samtalen piper det fra vaskemaskinen på baderommet, og Guro spretter opp fra sofaen.

– Er maskinen ferdig, Guro?

Uten å svare moren, fortsetter Guro bestemt inn på badet. Hun finner fram kleskurva, setter seg på gulvet og legger de nyvaskede klærne forsiktig sammen. Kort tid etter kommer hun ut fra badet med kleskurva i armene og et stort smil rundt munnen. I mellomtiden har moren funnet fram klesstativet, og sammen begynner de å henge opp klær. Blid og fornøyd viser Guro fram plagg for plagg, før de henges opp til tørk på stativet i stua.

– Hun er selvstendig, men trenger et lite puff inni mellom, understreker moren.

– Hun ble mer selvstendig på de årene enn hun har vært hele livet, sier søsteren Ingvill.