– Norstat vil gjennomføre en innbyggerundersøkelse i form av telefonintervju. Vi vil forsøke å nå så mange som mulig av dem som er stemmeberettigede på Bryggja, Totland og Maurstad (heretter omtalt som Bryggja-området), forklarer prosjektleder Bent Aslak Brandtzæg i Telemarksforsking.

Han leder arbeidet med å utrede hvorvidt Bryggja-området skal få innvilget ønsket om å bli en del av Stad kommune (Eid-Selje). Samme prosjektgruppe skal for øvrig også vurdere hvorvidt Bremanger bør tvinges inn i Kinn kommune (Vågsøy-Flora).

– Detaljene er ikke helt klarlagt, men spørsmålene i telefonintervjuet vil handle om hvor folk arbeider, hvor de handler, hvor de bruker kulturtilbud og i hvilken grad de er for eller mot en grensejustering, sier Brandtzæg.

– I hvilken grad vil deres tilråding påvirkes av hva innbyggerne selv ønsker?

– Hvor innbyggerne føler tilhørighet betyr selvsagt noe.

Ønsket i begge leirer

Tidligere i år signerte i overkant av 200 personer underskriftskampanjen til Bryggja Utviklingslag og sa med det ja til at «det blir gjort kommunegrensejusteringer for bygda Bryggja.»

Siden da har Stortinget vedtatt å slå sammen Eid og Selje, samt Vågsøy og Flora fra 2020. Begge de nye kommunene ønsker seg Bryggja-området.

– Jeg mener Bryggja bør være en del av Vågsøy-Flora. Det er det mest naturlige for de har kortest avstand til Måløy på alle felt. Både med tanke på helsetjenester, ungdomsskole og andre rådhustjenester, sier Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap).

– Det er ikke relevant for saken at jeg bor i bygda. Jeg uttaler meg som ordfører for Vågsøy.

Ålfoten-flytting vurderes ikke

Eid og Seljes politiske og administrative ledelse har allerede møtt utviklingslaget på Bryggja ved flere anledninger, til både politikere og rådmann i Vågsøy sin frustrasjon. Eid og Selje ser gjerne at Bryggja blir brikken som gjør puslespillet Stad kommune sammenhengende.

I et møte med Fylkesmannen, Vågsøy og Selje sist uke presiserte Eid at «når det gjelder bruk av kommunale tjenester så må spørsmålene i innbyggerundersøkelsen bli utformet slik at svarene ikke blir dominert av dagens bruk – som utelukkende er der på grunn av kommunetilknytningen per i dag.» De ber også om at de, sammen med Selje, får anledning til å «avstemme» faktagrunnlaget i utredningen til Telemarksforsking.

Forskerne skal innen 25. august presentere sin utredning som deretter skal på høring i de berørte kommunene.

– Dette må gjøres raskt, sier Bent Aslak Brandtzæg.

– Er det en fare for at det blir gjort hastverksarbeid?

– Nå er det heldigvis gjort litt utredningsarbeid fra før (av andre), men det blir intensiv jobbing for å komme i mål.

Å flytte Ålfoten-området, som sitter på store kraftressurser, fra Bremanger til Eid-Selje har tidligere vært nevnt som en mulighet, men prosjektleder Brandszæg slår fast at de ikke vil vurdere andre grensejusteringer enn tilfellet med Bryggja i sin utredning av Vågsøy, Flora og Bremanger.