– Ein slaktegris er ein slaktegris, men ein kan gi dei eit fint liv når dei lever, seier Rita Borgundvåg.

Saman med Arnt Ove Hoddevik driv ho einaste grisefarm i Ytre Nordfjord, med 20 grisar i Tungevåg på Stadlandet.

– Det er edelgris vi har gjennom Nortura. Grisen får lov å gjere det han likar best, å vere ute og kose seg. Det er kloke dyr som likar å aktivisere seg, og så kan han sove middag når han vil. Det blir ein glad gris.

Kultivere beite

Bakgrunnen for å starte med frilandsgrisar var todelt. Grisane går på ei inngjerda mark der ugraset knappsiv og lyssiv har teke over beitet.

Problemugrasa knappsiv og lyssiv har teke over beitet. Håpet er at grisane får snudd torva, slik at røtene kjem opp i dagen. Så håpar ein at frost i vinter gjer resten.

– Beitet har ikkje vore brukt på lenge. Så leste eg ein forskingsrapport som viser at dei ikkje likar frost på røtene, så vi prøvar å få grisane til å snu torva, slik at vi får orden på beitet på ein naturleg måte utan kjemikaliar, seier Borgundvåg, som er utdanna agronom.

I tillegg meiner ho det er ein stor skilnad i smak på kjøt frå gris som får gå ute.

– Vi er glade i svinekjøt, og vi har smakt kjøt frå frilandsgris, og det er noko heilt anna enn gris som har stått inne. Så vi ville prøve å gi tilbodet om skikkeleg svinekjøt til dei som bur her ute. Det blir spanande å smake, dei går jo heilt i sjøkanten med mykje drev frå sjøen.

Responsen på nisjeproduktet har vore bra, og dei har berre få dyr att som ikkje er selde.

– Dette var eit prøveprosjekt, og etterspurnaden har vore kjempebra, så vi kjem utan tvil til å fortsetje med gris.

Økologisk kraftfor

Grisane får økologisk kraftfor, og i tillegg frukt og grønt frå Coop, som elles ville gått i bosset. Det kan vere sprøytemidlar i maten som kjem frå butikken, så grisekjøtet blir ikkje fullstendig økologisk.

– I tillegg så snur dei torva og et røter. Det er utruleg kor dei kosar seg i naturen. Dei gjer ein fantastisk jobb, seier Borgundvåg, som fortel at grisane har blitt ein liten attraksjon.

– Folk køyrer ut kvar kveld for å helse på grisane. I tillegg får dei mat to gongar for dag, og så er vi ut minst ein gong for dag. Til meir tid ein brukar i lag med dei, til meir tillitsfulle blir dei, smiler Borgundvåg.

– Blir det ikkje vanskeleg å sende dei til slakt då?

– Når ein er oppvaksen på gard så veit ein kor maten kjem frå. Mat er mat.