– Konsernets omsetning i 2016 var den høyeste i historien, med en omsetning på 4,27 milliarder kroner. Dette er 29,5 prosent høyere enn året før, forteller administrerende direktør Sverre Søraa. Han forklarer at Måløy-konsernet bokførte et resultat etter skatt på 77,8 millioner i fjor. I rekordomsetningen inngår også Coast Seafoods hel- eller deleide sjømatselskaper. Etter rekordåret har egenkapitalen i Coast, som ble etablert i 1994, vokst til 411 millioner kroner.

– Den helt unike handlefriheten dette gir oss finansielt vil vi aktivt bruke for å styrke vår posisjon i markedet fremover, understreker Søraa.

Historiske priser

Norge eksporterte laks for rekordhøye 61,4 milliarder kroner i 2016. Økningen på 29 prosent fra året før var utelukkende drevet av at lakseprisene har gått til værs (volumet redusert med 5,2 prosent). Søraa bekrefter at også Coasts omsetningsvekst utelukkende er drevet av prisveksten. Fra en snittpris på rundt 30 kroner for få år tilbake, var eksportprisen for fersk, hel laks over 60 kroner kiloen i 2016. Det historisk høye prisnivået har gitt Coasts selgere store utfordringer – spesielt i enkelte markeder.

– Vi må erkjenne at i modne markeder så faller etterspørselen. Det er naturlig. Vi ser en dreining av eksporten mot Asia der de nye markedene klarer å absorbere prisveksten bedre enn Europa. Samtidig er hovedmarkedene våre fremdeles i Europa, understreker direktøren, som ikke frykter følgene av et vedvarende høyt prisnivå.

– Markedsmekanismene får aldri problemer med å regulere dette. Jeg kaller laksemarkedet for noe av det mest perfekte vi har. Informasjonen flyter 24/7 og da får man et riktig prisnivå, sier Søraa.

– Vi ligger ganske nærme det budsjettet vi har satt oss (for 2017), og vi går en interessant høst i møte for vi tror at prisene vil justere seg nedover utover høsten, sier Søraa, som samtidig legger til:

– Jeg har vært i næringen i 27–28 år og trodde jeg skulle bli bedre å predikere prisene med årene, men det blir bare vanskeligere og vanskeligere. Så vi får vente og se.

Pelagisk satsing

Selv om Coast Seafoods aktivitet i hovedsak knytter seg til laks og ørret, har selskapet også andre produktgrupper i sitt sortiment. For ti år siden kjøpte de Maaløy Seafood.

– Vi har fortsatt vår satsing innen pelagisk sektor og har i 2016 investert i en ny produksjonslinje ved Maaløy Seafood. Dette for å tilpasse oss kapasiteten til leverandørene, sier Søraa, som forklarer at investeringene gjorde at fabrikken gikk med et underskudd i fjor.

– Vi forventer oss mye mer av årets sesong.

– Vi kommer til å satse videre på små, mellomstore og store familieeide oppdrettsselskap som kan levere riktig kvalitetsfisk til våre kunder. Videre kan vi konstatere at de fleste av våre leverandører er blant de mest effektive produsentene Norge har. Kombinert med vår effektivitet i salgsleddet, gir dette en enorm konkurransekraft som kundene våre verdsetter. Volumet som vi nå omsetter, gjør oss mer kostnadseffektive enn noen gang, poengterer Søraa.

Nylig ble det kjent at Coast Seafood sammen med deleide Blom Fiskeoppdrett planlegger en oppdrettslokalitet ved Silda.

– Vi har fokus på å drive verdiskapning i Vågsøy og det vil vi fortsette med. Nå har vi en mulighet til å også skape aktivitet rundt oss på sjøsiden, sier Sverre Søraa om planene på Silda.