– Folk i Kalvåg synes det er kjempeinteressant at det har blitt åpnet en smie i bygda, forteller Valen.
Han bor og jobber i Bergen, men er i Kalvåg så å si hver eneste helg. Der bor han på Nigard Gård, et hus han har overtatt etter tippoldefaren.
– I løpet av høsten skal vi se om det ikke lar seg gjøre med et par smitreff på gården. Det blir åpent for alle som har lyst til å lære seg å smi. Nabobøndene har barn, og jeg vet at de har veldig lyst til å prøve seg, sier Valen.
1000 grader varmt jern
Selv er han opptatt av at den gamle tradisjonen blir lært videre til nye generasjoner.
– Det er viktig å holde det i hevd. I tillegg er det en morsom hobby, sier Valen.
Smiing er ikke nødvendigvis en vanskelig hobby for nybegynnere, mener Valen.
– Poenget er vel egentlig å kunne kjenne hvordan man kan forme glødende jern. Man må få det i fingrene og kjenne hvordan hammeren jobber mot jernet når det er bortimot 1000 grader varmt, forklarer Valen.
Han understreker at det er vanskelig å lage profesjonelle kniver, men at det lett skal gå an å forme enkle ting.
– Det er en god start, sier Valen. Selv er han med i Bergens-tollekniven, en knivklubb i Bergen. Han produserer egne kniver, blant annet jernalderkniver.
Sterke røtter i Kalvåg
Valens tippoldefar, Pål Skibenes, flyttet fra Nordfjordeid til Frøyalandet i 1865. Der bygget han sitt eget hus og smie.
– På den tiden måtte man klare seg med det som ble produsert på gården, og smia kom opp fort etter at huset var reist.
Smia har blitt stående i mange år uten å bli brukt. Valen overtok gården i 1995, og de siste par årene har Valen restaurert den, og den er i dag i aktivitet igjen.
– Jeg har rustet den opp, og nå kan man ha produksjon der igjen, slik som de hadde før.
Smia er av den gode gamle sorten, ifølge Valen.
– Hele ovnen er murt opp, slik som de gjorde i gamle dager.