– Vi skal ha et nytt valg i 2019 og en grensejustering skjer ikke før det. Jeg er fullt ut i stand til å ivareta min lojalitet som politiker og vil jobbe for det beste for Vågsøy kommune så lenge denne kommunestyreperioden varer, sier Einar O. Midtbø (TVL). Han er blant flere representanter i Vågsøys kommunestyre som bor på Bryggja og som ønsker at bygda fra 2020 er en del av Stad kommune.

– Ja, det er mitt ønske, bekrefter Midtbø, som sammen med kommunestyrekollega Betty Hessevik (Sp) fra Bryggja ble kritisert av flere folkevalgte i Vågsøy etter at de signerte underskriftskampanjen for en grensejustering tidligere i år.

– Kinn kommune vil bestå av byer; Måløy og Florø. Vi er et bygdesamfunn og ønsker å være sammen med andre bygdesamfunn, sier Hessevik, som understreker at hun ikke har noe imot floraværingene:

– Men det er en avstand til Flora som gjør at vi ikke kjenner til hverandres forhold. Jeg vet ikke hvordan forholdene er i Eikefjord eller på øyene rundt Florø. Da vet jeg mer om forholdene i Eid, Selje og på Stadlandet.

Kommunestyremedlem Reiel Fagerlid (Sp) var ikke blant bryggjaværingene som signerte underskriftskampanjen.

– Det var fordi jeg ville se om Kinn kommune ble en realitet. Nå blir det en realitet og da haller jeg mot Selje-Eid, men det ligger også en mulighet for Vågsøy å trekke seg ut av Kinn. En skal ikke se bort fra at det kan bli så gale at det blir gjort en grensejustering for hele Vågsøy, mener Fagerlid.

Mener folket må avgjøre saken

Ordfører Kristin Maurstad og Hogne Bleie (Frp) er de to siste Bryggja-representantene i kommunestyret i Vågsøy. Maurstad har for lengst gjort det klart at hun mener Bryggja bør være en del av Kinn, mens Bleie mener bygdefolket selv må få avgjøre saka.

– Jeg mener at folkeviljen må være avgjørende, sier Bleie, som ikke vil si hva han svarte på spørsmålene i innbyggerundersøkelsen om Bryggjas fremtidige kommunetilhørighet.

– Det vil jeg ikke svare på, men jeg er skeptisk til Kinn-konstruksjonen slik den har blitt, svarer Bleie.

– Hvorfor kan du ikke svare på hvilken kommune du mener Bryggja bør tilhøre?

– Det har ikke noe med meg som politiker å gjøre. Som politiker mener jeg folkeviljen bør avgjøre, sier Bleie.

Også Hessevik, Midtbø og Fagerlid mener resultatet i innbyggerundersøkelsen må bli avgjørende.

– Om man ikke tar hensyn til folkets mening så skapes det frustrasjon. Det er det som har skjedd i Vågsøy når kommunestyret ikke tok hensyn til det flertallet i befolkningen mente og i stedet kjørte en «veldig spesiell politisk prosess» som endte med at man nå skal til Kinn. Det er derfor at det ikke kun er på Bryggja at man ønsker en annen løsning enn Kinn, sier Betty Hessevik.

Reiel Fagerlid mener at Bremanger, som kan komme til å bli tvunget inn i Kinn kommune, er en «joker».

– Overordnede myndigheter har et ansvar for å finne en struktur i dette området som fungerer, sier Fagerlid.

Arbeidsgruppa i utviklingslaget understreker imidlertid at hvorvidt Bremanger kommune blir en del av Kinn eller ikke ikke betyr noe for deres fortrukne kommunealternativ.