– Jeg har tidligere uttalt at kommunen blir styrt av middelaldrende menn, og det tenker jeg at vi lider litt under ennå, sier tidligere Vågsøy-politiker Viviann Midtbø.

Hun viser til at kun 8 av 27 representanter i kommunestyret i Vågsøy er kvinner. Det betyr at mer enn 70 prosent av politikerne er menn.

– Alle de politiske sakene blir jo dominert av menn når representasjonen er så skeiv. Politikerne skal gjenspeile samfunnet, og da må representasjonen være annerledes. I politikken er det viktigere enn andre plasser at det er likt mellom kvinner og menn, slår hun fast.

Hun mener kvinner og menn løfter fram ulike saker og argumenter til debatten, noe hun synes er svært viktig for samfunnet.

– Hva er det de kommunale budsjettene går til? Jo, kommunale tjenester. I kommunen er det nesten bare kvinnearbeidsplasser, og det blir jo veldig rart om det kun er menn som skal styre pengene for disse tjenestene. Det er viktig at flere kvinner blir representert i kommunestyret, påpeker hun.

Vil få med flere kvinner

Tidligere denne uken uttalte Ap-politiker Frode Kupen at han frykter det politiske miljøet i Vågsøy kan skremme vekk kvinner som ønsker å engasjere seg politisk. Viviann Midtbø mener imidlertid det er andre ting som skal til for at flere kvinner går inn i politikken, blant annet at partiene jobber systematisk for å rekruttere kvinner.

– Først og fremst må kvinnene bli spurt. Jeg ble ikke med i politikken før jeg ble spurt. Da hadde jeg vært klar i mange år, og jeg sa ja med en gang. Jeg tror kvinner må bli spurt, og at menn er flinkere til å melde seg, sier Midtbø.

Hun mener også at kvinnene selv kan bli flinkere til å oppfordre andre kvinner til å bli med i politikken. Et kvinnepolitisk nettverk tror hun heller ikke er en dum idé.

– Skulle jeg ha startet opp igjen i politikken nå, så skulle jeg ha prøvd å få til et kvinnenettverk for de folkevalgte der man uavhengig av politiske partier kunne få hjelp fra hverandre, sier Midtbø og legger til at hun tror dette kan være til stor hjelp ettersom det er mye man må sette seg inn i som ny politiker.

– Jeg var kjempeheldig og fikk en mentor, Herdis Holvik. Hun hadde vært med i lang tid og lærte meg om det formelle under kommunestyremøtene og kutymen. Jeg husker mitt første budsjettmøte. Hadde ikke Herdis på forhånd lært meg hvordan det fungerte, så hadde jeg fått panikk da jeg satt der, sier Midtbø.

Fra disse erfaringene har den tidligere Vågsøy-politikeren sett verdien av god opplæring for nye politikere.

– Jeg har hatt et mantra hele vegen, og det er opplæring. Når man kommer helt blodfersk inn som politiker, så har man ikke peiling på hvordan møtene fungerer. Man trenger opplæring, både på det formelle og kutymen. Det er viktig at de nye politikerne forstår arbeidsmåtene og systemet. Dette er noe som er helt ukjent for de aller fleste når de er nye i politikken.

Flere småbarnsforeldre

I tillegg til å få inn flere kvinner, mener også Viviann Midtbø det er viktig for lokalpolitikken at det kommer inn flere småbarnsforeldre.

– Det er noe jeg kjempet for, men jeg fikk aldri gjennomslag. Jeg mener at man burde legge opp til at de politiske møtene blir lagt til tidspunkt som passer med barnehagen. Det fikk jeg så klart ikke gjennomslag for når det var masse eldre menn som hadde tid til å drive med politikk etter jobb. Da blir det ikke særlig barnevennlig å drive som lokalpolitiker.