Liv Signe Navarsete, som er Senterpartiet sin førstekandidat i Sogn og Fjordane, er stolt over at ein i fylket toppar statistikken over kvinneleg representasjon.

Les meir om «Likestilt» her.

– Eg trur det handlar om at Sogn og Fjordane er eit fylke der ein som aktiv politikar blir behandla likt om ein er kvinne eller mann. Nominasjonen til Stortinget speglar av at ein i Senterpartiet, og i andre parti, får like moglegheiter, uansett om ein er kvinne eller mann, seier Navarsete.

– Dette er noko vi har blitt så vant til, at dette går av seg sjølv. Det har ikkje vore noko diskusjon knytt til om det er kvinner eller menn på topp. Det syns eg er veldig bra, og eg tar det som eit teikn på at vi er eit likestilt parti der ein kan få leiarposisjonar, uavhengig av om ein er kvinne eller mann.

Navarsete trur andre fylke kan oppnå det same.

– Ein har gått ein veg i Sogn og Fjordane også, og eg trur at det vi har fått til kan ein få til i andre deler av landet. Vi vil jo ha like moglegheiter for alle, seier førstekandidaten.

Mener de har mye å lære av naboen

Møre og Romsdal kommer ikke like godt ut i statistikken.

– Vi har absolutt noe å lære fra nabofylket. Kjønnsbalanse bør ha et sterkt fokus, sier Lena Landsverk Sande, Vanylven-ordfører og Venstres andrekandidat i Møre og Romsdal.

Lena L. Sande er Venstres andrekandidat til stortingsvalget og den eneste fra hjemkommunen som står på liste til valget. Her med Venstre-leder Trine Skei Grande. arkiv

– Jeg tror noe av årsaken til dette er at det er vanskelig å få kvinner til å stille på lister. Det er nok den viktigste grunnen. For vår del har vi Pål (Farstad) som listetopp denne perioden, og han er helt klart vår beste kandidat. Men vi har hatt kjønnsbalanse i tankene da vi fordelte lista. Det er vanskelig for meg å svare for de andre partiene i fylket.

Landsverk Sande mener man må jobbe langsiktig med å få flere kvinner til å stille på lister. Det gjelder ikke kun for stortingsvalg, men også fylkes- og kommunestyrevalg.

På landsbasis er det ingen fylker som har flere kvinner enn menn på stortingslistene. Sogn og Fjordane kommer imidlertid best ut med sine 46 prosent. Møre og Romsdal har 39 prosent kvinner på listene.

– Vi må bevisstgjøre alle fylkeslag og partier om dette med kjønnsbalanse, og man må diskutere hvordan man skal ha fordelingen før man lager listene, mener Landsverk Sande.