Kontoutskrifter og kvitteringer fra kjøpet av to parykker og et løsskjegg var blant bevisene statsadvokaten la fram for dommer Walter Høivik da Selje Hotel-rettssaken startet i Sogn og Fjordane tingrett mandag.

Statsadvokat Magne Nyborg la fram sitt innledningsforedag i Sogn og Fjordane tingrett mandag.

Statsadvokaten gikk ikke nærmere inn på formålet med parykkene og løsskjegget under sitt innledningsforedrag i rettssalen mandag, men har til NRK uttalt at de mener de tiltalte brukte disse for å ikke bli gjenkjent på kjøreturen fra Stockholm til Selje.

Sier han var alene

I begge tilfellene viser statsadvokaten til at brannstiftingen ikke gikk som planlagt. Brannvesenet kom såpass raskt på plass at de greide å slukke flammeutviklingen i spisesalen. Statsadvokaten mener brannfellene ble rigget til et døgn i forkant av brannen.

Den tiltalte hotellsjefen innrømmer at motivet for brannen var forsikringsbedrageri. Hotellsjefen tilstår imidlertid ikke forholdene han er tiltalt for som går på grovt økonomisk utroskap. Hans to brødre, styrelederen og kokken på hotellet, erkjenner ikke straffskyld for noen av forholdene de er tiltalt for.

Brusflaske med DNA

Under åpningdagen i tingretten viste aktor også en kvittering der det kommer fram at hotellsjefen har kjøpt inn tre loddebolter, en timer og to par støvler i forkant av brannen.

Åstedsundersøkelsen fra brannen viser at bensinspor ble funnet både i romfløyen, Sunnivasalen og spisesalen på hotellet. I tillegg ble det funnet en svensk brusflaske i spisesalen. DNA-resultatene fra brusflasken viser spor etter hotellsjefen og hans kone, ifølge statsadvokaten.

Det ble også funnet et par engangshansker i døråpningen til kjøkkeninngangen på hotellet, hvor hotellsjefen sa han gikk inn da han skulle rigge til brannfellene. Som med brusflasken, sendte også politiet disse inn til Folkehelseinstituttet for DNA-sjekk. Resultatene viser seg å være identiske med DNA-profilen til den tiltalte styrelederen, ifølge aktor.

Til NRK forklarer statsadvokaten at deres teori er at loddeboltene ble innstilt på å begynne å brenne 23-24 timer etter at de var montert og at brødrene deretter satte seg i bilen mot Sverige. Da de ankom Stockholm mener politiet at de dro på kasino.

– Der er det et system der du må registrere navn og bilde, og slik var de sikret et godt alibi da det brant i Selje, sier Nyborg til NRK.