– Ingen av oss er rammet av brystkreft, men vi vet om andre som er det, og vi vet at det kan skje oss, sier Wenche Myhre, én av sju venninner i strikkeklubben som bidrar til det nasjonale prosjektet «Ull og omtanke».

Les mer om «Likestilt» her.

Prosjektet går ut på at man strikker små lapper som til slutt blir sydd sammen til et ullpledd. Hvert pledd består av 150 lapper.

Det har blitt et populært prosjekt flere steder i landet. I Sogn og Fjordane er Karina Trollebø fra Deknepollen den eneste som tar i mot lapper til prosjektet. Så langt har hun fått inn mer enn 500 lapper. Trollebø forteller følgende om tanken bak prosjektet:

– Og så er det jo en fin måte for folk å bli kvitt restetråden sin på.

Viktig prosjekt

Etter at Wenche Myhre oppdaget «Ull og omtanke» på Facebook, introduserte hun ideen til venninnene. Hun tenkte prosjektet var midt i blinken for strikkeklubben.

– Alle var enige om at dette var noe vi burde satse på, og det har vært stor entusiasme rundt det, sier Myhre, som utgjør strikkeklubben sammen med Gunn Nordheim, Siv Brunsvik, Sølvi Bakke Sandal, Eva Marie K. Sandal, Martha Fagerlid og Gry Bakke.

– Vi må jo fortsette tråden, smiler damene, som har vært i klubb sammen i rundt 30 år.

– Det er et fantastisk prosjekt som traff oss alle med en gang.

Karina Trollebø i Ull og omtanke forteller at man enten kan levere lappene til henne på Måløy Treningssenter, eller sende dem i posten. Det var mange som leverte lapper til henne da hun hadde egen stand på Torget i Måløy lørdag.

Flest kvinner blir rammet

Inntektene fra Rosa Sløyfe-aksjonen går til forskning på brystkreft, en kreftform som rammer flest kvinner.

I 2015 fikk 3.415 kvinner og 24 menn i Norge påvist brystkreft, ifølge Kreftforeningen, som også viser til at brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner.

– Risiko for brystkreft er svært liten for unge kvinner, men oppdages en kul eller et annet symptom, skal det alltid undersøkes av lege, heter det i en pressemelding.

I dag er det mer enn 44.000 personer i Norge som lever med eller har hatt en brystkreftdiagnose.

Årets Rosa sløyfe-aksjon setter fokus på senskader etter brystkreftbehandling. Kreftforeningen mener det er et stort opplysningsbehov rundt dette temaet, både blant pasienter og samfunnet forøvrig. Foreningen ønsker å få ut denne informasjonen for å oppnå økt forståelse for at livet ikke alltid blir det samme som det var før brystkreftbehandlingen.

– For stadig flere som overlever brystkreft, gjenstår kampen om å bli frisk, heter det i en pressemelding.

Senskader er ulike helseproblemer som varer utover det første året etter kreftbehandling, men kan også oppstå flere år etter behandlingen er avsluttet.