1. Sjefen satt fyr på sitt eget hotell: Den tiltalte hotellsjefen tar på seg all skyld for den påsatte brannen på Selje Hotel i november 2016. Han hadde med seg «Mr. X» på bilturen fra Sverige til Selje og tilbake. Politiets teori er at denne ukjente personen er hotellsjefens bror, noe han selv nekter for.

Hotellsjefen tok på seg denne parykken etter at han satt fyr på Selje Hotel.
Hotellsjefen og "Mr. X" brukte også løsbart for å skjule sin identitet.

2. Kan risikere seks år i fengsel: Statsadvokat Magne Nyborg har lagt fram en påstand om fengselsstraff på seks år for de tiltalte i Selje Hotel-saken.

Statsadvokat Magne Nyborg.

Her er aktors forslag til straffeutmåling:

  • Hotellsjefen: 6 år (med et halvt års tilståelsesrabatt)

  • Styrelederen: 6,5 år

  • Kjøkkensjefen: 6 år

3. Brødrene nekter: Tre svensk-tyrkiske brødre er tiltalt for grovt skadeverk og forsikringsbedrageri etter brannen på Selje Hotel i november 2016. Kun én av dem, hotellsjefen, erkjenner straffskyld.

Forsvarere Per Kjetil Stautland, Randulf Schumann Hansen og Paul-Inge Angelshaug.

Dette krever forsvarerne:

  • Styrelederen: Frifinnes

  • Kjøkkensjefen: Frifinnes

  • Hotellsjefen: Straffen reduserer til 2,5-3 år.

4. Tekniske spor: Rettssaken har på mange måter dreid seg om de tekniske sporene til de tre brødrene. Mistenksomme YouTube-søk, teledata, chatlogger og mobilspill er noe av det som har kommet fram.

Hotellsjefen brukte YouTube for å finne ut av hvordan han skulle sette fyr på hotellet. Resultatet ble en loddebolt som var koblet til en timer, og lagt på toppen av en papirkopp med bensin og fyrstikker rundt.

Først ble det klart at hotellsjefen hadde brukt YouTube for å lære hvordan han kunne sette fyr på hotellet. Senere i rettssaken kom det fram at noen hadde brukt styrelederens mobil til å søke opp hvordan man kan skjule fingeravtrykk. Politiet mener det er styrelederen selv som har gjort dette, men hotellsjefen tar skylda.

Det at kjøkkensjefen søkte opp en YouTube-video av Selje Hotel i det samme tidsrommet som hotellsjefen og "Mr. X" var i Selje, er også en del av bevisføringen. Til sitt forsvar sier den tiltalte at dette var en video han ofte pleide å søke opp, ettersom han likte bakgrunnsmusikken. Aktor mener denne forklaringen er lite troverdig.

5. Fokus på kurdisk kultur: Familiekulturen til de tre svensk-tyrkiske brødrene har flere ganger vært i fokus under rettssaken. Det har blant annet kommet fram at kokken tjente mer enn hotellsjefen fordi han var eldst. Aktor har også brukt dette i bevisføring mot den tiltalte kjøkkensjefen. Han mener at kjøkkensjefens posisjon som eldstemann er viktig, og at tiltalte medvirket til planleggingen av hotellbrannen.

6. Har tappet selskapet for millioner: Store summer har blitt overført fra selskapets konti til utlandet. Det har også vært snakk om en ikke-eksisterende tom i Tyrkia, som hotellsjefen ville bruke for å få det til å virke som om hotellet skulle få tilført nye midler.

Underveis i rettssaken har det også kommet fram at Selje Hotel mest sannsynlig ville ha gått konkurs i løpet av vintermånedene etter brannen. Like før brannen 25. november 2016, kom det blant annet et krav fra Skatt Vest på flere hundre tusen kroner.

7. Brannvesenet blir hyllet:

dfg hyller brannvesenet som slukket flammene på Selje Hotel.

Arkiv

8. Medeier på rømmen: Etterforskningen har vært lang og omfattende. De tre brødrene ble pågrepet og varetektsfengslet i desember 2016, og har vært fengslet siden. Politiet har utført flere titalls avhør. Under rettssaken var det lagt opp til en lang vitneliste, men flere ble droppet på grunn av tidspress.

Disse vitnet i rettssaken:

  • Tidligere hotelleiere

  • Forsikringskonsulent

  • Banksjef

  • Svensk bilselger

  • Regnskapsføreren

  • IKT-etterforsker

  • Revisor

  • Etterforskningsleder fra Økoteam

  • Eieren av bilen som ble brukt til og fra Selje

  • Politioverbetjent ved Førde og Naustdal lensmannskontor

  • Økoteam-etterforsker

Kona til hotellsjefen, som eide 50 prosent av selskapet, skulle også vitne. Hun har imidlertid rømt fra Sverige til Tyskland, og politiet har ikke lykkes med å komme i kontakt med henne. Kona til styrelederen nektet å oppgi vitneforklaring i retten.

Seljeværing Ståle Åhjem skulle også vitne i retten. Hans vitneforklaring ble imidlertid droppet på grunn av tidspress. Du kan lese hva han skulle vitne om her.

Ståle Åhjem ble bedt om å overføre en million kroner til en tyrkisk konto dersom han ville kjøpe Frimannsbuda fra Selje Hotel. Det sa han nei til. Da AS Selje Hotel gikk konkurs, kjøpte han imidlertid Frimannsbuda gjennom konkursboet. Arkiv

9. Skylder tidligere eiere 650.000 kroner: De tidligere eierne av Selje Hotel, Gerd Kjellaug Berge og Harald Berge, har fortsatt ikke fått tilbake alle pengene etter salget av Selje Hotel i 2014. Gjennom vitneforklaringene fra ekteparet kom det fram at brødrene fortsatt skylder ekteparet rundt 650.000 kroner. Les mer om hva de tidligere eierne sa fra vitneboksen her.

10. Til doms: Rettssaken ble avsluttet onsdag. Dommen er forventet å komme rundt 18. oktober.

Dommer Walter Høivik.