– I 2016 visste kommunen at det var minst 16 barn som ble født på Stadlandet, sier Calle Magnusson, en av flere foreldre som står uten barnehageplass til barna sine. Det er seks barn som ikke fikk plass i november.

Selje kommune har fulgt regelverket, og ordfører Stein Robert Osdal (KrF) skylder på at det er «voksesmerter» fra en uforutsett tilflytterstrøm som har forårsaket situasjonen.

– Det har ikke noe med voksesmerter eller tidspress å gjøre, det synes jeg er for dårlige unnskyldninger. De fleste av oss som fikk avslag har vært bosatt her i mer enn fem år. Politikerne visste om disse barna som ble født i 2016, og at like mange ble født i 2017. Da bør de kunne tenke så langt fram i tid at de klarer å tilrettelegge for det. Kommunen har fulgt reglene, men det er jo mangel på tankekraft her. Dessverre er det oss småbarnsforeldre, og fremfor alt våre barn, som dette går utover. Nå går vår lille Vide, og alle de andre barna som har fått avslag, glipp av den veldig viktige sosiale biten man lærer seg i barnehagen. Som pappa, gjør dette meg veldig trist.

– Slag i ansiktet

Calle Magnusson mener det er for dårlig at kommunen ikke har nok midler til å ta inn flere barn i barnehagene.

– Man leser jo om hva folk vil bruke penger på de kommende årene, som for eksempel ny strandpromenade i Selje. Det er som et slag i ansiktet for oss barnefamilier som prøver å bo på Stad. Det går ikke an å bo i kommunen uten barnehageplass. Det er noe av det mest grunnleggende, og det må på plass før man tenker på andre ting, mener han.

Magnusson sier en god løsning ville vært å gjenåpne barnehagen i ytre som ble lagt ned for noen år siden. Han påpeker også at han aldri har blitt informert om fristen til hovedopptaket til barnehagene, som er i mars hvert år.

– Hadde vi visst om fristen, ville vi selvfølgelig ha søkt om barnehageplass i mars.

Christian Dimmen Tømmerstøl fra Stadlandet hadde heller ikke hørt om fristen til hovedopptaket, og søkte derfor ikke om barnehageplass før på sensommeren. Han og samboeren ville ha barnet inn i Leikvang barnehage fra november, men fikk ikke plass.

– Slik som det er nå, så har vi ingen til å passe ungen. Jeg jobber på dagtid, og Karen Marie driver egen frisørsalong. Hun har flytta åpningstiden på grunn av dette. Det er ganske travelt for oss, og det er ikke så lønnsomt for salongen heller.

Foreldreparet prøvde å få Selje kommune til å betale for barnehageplassen de kunne få på Åheim, men det gikk ikke kommunen med på

.

Christian Dimmen Tømmerstøl og samboeren har ikke barnehageplass til sønnen.

– Vi fikk til svar at det ikke var nok midler til at Selje kommune betalte for barnehageplass på Åheim. Det virket som om de ikke hadde lyst til å betale for dette fordi de var redd for at enda flere ville gjøre det samme, og at det da ville være snakk om enda større summer, sier han.

– Jeg tror ikke på at kommunen ikke har midler til dette. Det er snakk om prioriteringer, mener Tømmerstøl Dimmen.

Kan bli én ledig plass etter nyttår

Selje-rådmann Ørnulf Lillestøl sier det mest sannsynlig vil bli en ledig barnehageplass i Selje fra begynnelsen av 2018.

På Stadlandet er det som kjent seks barn som står på venteliste. Verken på Flatraket eller i Selje er det ventelister, ifølge rådmannen.

Han beklager situasjonen som har oppstått for foreldrene på Stad, men sier det ville vært vanskelig å planlegge barnehagetilbudet i kommunen hvis man kun skulle basert seg på barnetallene alene.

– Det er ikke alle som ønsker barnehage. Vi må basere oss på hovedopptaket når vi planlegger omfanget. Selvfølgelig skulle vi hatt en ambisjon om løpende inntak og ledig kapasitet, men det har vi ikke hatt ressurser eller penger til.