Bofellesskapet ble opprettet i 2016, i forbindelse med flyktningkrisen. Tilstrømmingen av enslige mindreårige flyktninger har avtatt, og ordningen er derfor under avvikling. De afghanske guttene som bor der, blir flyttet ut til egne boliger, ifølge Linda Otneim i Vanylven kommunes flyktningtjeneste.

Guttene står ikke i fare for å bli sendt ut av landet.

– Det er ingen «oktoberbarn» her, sier Otneim og viser til den pågående asyldebatten om mindreårige flyktninger som har fått midlertidig oppholdstillatelse, og som blir sendt hjem etter at de har fylt 18 år. Skuespiller Kristoffer Jones er blant engasjerer seg sterkt i debatten.

– Disse guttene har en annen type oppholdstillatelse, og de får sjansen til å bli her, supplerer Otneim.

Fjordenes Tidende besøkte bofellesskapet i fjor. Les saken her.

Overkapasitet

Bofellesskapet på Fiskå blir avviklet fordi antallet enslige mindreårige som kommer til landet har avtatt.

– Det er en overkapasitet i kommunene rundt omkring. De har veldig mange plasser, og få flyktninger. Vi får rett og slett ikke flere, sier Otneim, som viser til at Vanylven kommune ikke skal ta imot en eneste flyktning i 2018.

– Det er bare sånn det er. Det er jo en naturlig følge av at det kommer færre flyktninger til Norge. Man skulle jo ønske at dette kom av at det var lite flyktninger i verden, men det er jo ikke det som er situasjonen. De kommer seg bare ikke hit, sier Otneim.

Mister arbeidsplasser

Linda Otneim i flyktningtjenesten i Vanylven sier kommunen mister både arbeidsplasser og dyktige fagfolk når bofellesskapet på Fiskå avvikles.

– Jeg tror også at det kommer til å bli vanskeligere for staten å mobilisere neste gang, hvis flyktningstrømmen skal ta seg opp igjen, sier Otneim.

Hun mener også det er negativt at flyktningene som kommer til Norge nå blir bosatt i større kommunen.

– Vi får de ikke ut i distriktene, der det kanskje er et større behov for arbeidskraft, sier hun.