– Som leder skal man klare å ta et steg tilbake og få det store overblikket. Det tror jeg er veldig viktig, sier Hatlenes.

For ett år siden våknet han opp til en storbrann som han aldri hadde forutsett, da bygdas storstue Selje Hotel sto i full fyr.

Tidligere i høst var Selje-brannsjefen på Norges Brannskole for blant blant annet å orienterte andre innsatsledere om hva som er viktig å tenke på når man skal slukke store branner. Eksempelet han bruker, er naturlig nok brannen på Selje Hotel.

Hatlenes har fått mye ros for måten han håndterte brannen på. Selv om han var langt fra alene om å slukke flammene, var det han som tidlig tok beslutningen om å tilkalle hjelp fra andre brannkorps. Det har senere vist seg å ha vært avgjørende for redningsarbeidet.

– Det er som tatt ut av læreboka, uttalte brannekspert Bjørn Bakkhaug da han vitnet under Selje Hotel-rettssaken tidligere i høst.

Selv er Geir Petter Hatlenes ydmyk med tanke på «heltestatusen».

– Jeg har fått tommel-opp og en klapp på skulderen, og det fortjener samtlige av mannskapene som deltok i slukningsarbeidet, understreker han.

Fikk raskt mistanke

Ti minutter etter at brannen hadde startet fredag 25. november 2016, var Hatlenes på plass. Knapt en halvtimes tid senere fikk han bekreftet mistanken om at brannen var påsatt.

– Hvem som helst kunne ha sett at den brannen var påsatt. Det er satt litt på spissen, men vi så raskt at det var et helt unormalt brannbilde. Hele fasaden brant jo på nedsiden, og fire rom var overtente. Jeg tenkte med en gang at det ikke var normalt. I tillegg var brannanlegget utkoblet, og dørene sto på vidt gap, sier Hatlenes om marerittet.

Hadde aldri klart det alene

Selv om brannsjefen helst skulle vært Selje Hotel-brannen foruten, har tragedien gitt de involverte mannskapene viktige erfaringer.

Hatlenes innså raskt at brannen var for voldsom til at det lokale mannskapet kunne klare å slukke flammene alene, og han tilkalte dermed brannmannskap fra Vågsøy, Stadlandet og Vanylven.

Til slutt var det rundt 30 brannkonstabler på stedet. Romfløyen brant ned, mens spa- og resepsjonsdelen av hotellet for det meste forble intakt. Med andre ord greide de sammen å redde halve hotellet.

Ett år senere ser brannsjefen tilbake på det han beskriver som en vellykket håndtering av brannen. Hatlenes roser samarbeidet med de andre mannskapene, og det er særlig én lærepenge han tar med seg:

– Vi har sett hvor viktig det er å be om tidlig bistand når hendelsen er såpass stor, påpeker han.

I tillegg til å hindre at store deler av hotellet brant ned, greide mannskapene å sikre beviser som senere fikk hotellsjefen dømt for ildspåsettelse og forsikringsbedrageri.

– For meg som brannmann har dette først og fremst vært en erfaring som jeg gjerne skulle vært foruten, men samtidig ble vi satt på prøve, og vi har lært mye av denne hendelsen til senere.

Hatlenes ser lyst på Seljes fremtid.

– Dette var en negativ hendelse for bygda, men jeg er forsiktig optimist, og håper vi alle kan klare å være positive og se fremover. Selje er en bygd med stort potensiale, avslutter brannsjefen.