Butikksjefen på Coop er optimistisk, og han har god tro på at noen vil ta på seg oppgaven med å gjenreise en av kommunens turistmagneter.

– Etter en nedtur kommer det jo ofte en opptur etterpå, sier Halsør i pauserommet på matvarebutikken i sentrum av den idylliske bygda.

Det har vært et spesielt år for Selje, noe også butikksjefen har fått kjenne på. Han har alltid vært glad i å slå av en prat med kundene, og det har på ingen måte endret seg etter brannen. Han har hørt reaksjonene fra dag til dag, både fra lokale og tilreisende.

– Det er veldig mange som bryr seg om hotellet, slår han fast.

Etter brannen sitter butikksjefen igjen med inntrykket av at reaksjonene har kommet i to etapper; først var det de lokale som reagerte sterkt på hotellbrannen, og så kom sommerturistene og fikk det samme sjokket da de så ruinene ved Seljesanden.

Uten hotellet har antall overnattingsplasser i Selje-bygda blitt redusert dramatisk, noe som naturlig nok har ført til en mindre tilstrømming av turister. Det har også fått konsekvenser for Coop-butikken, som ligger midt i Selje sentrum.

– Vi merket det særlig i sommermånedene, sier Halsør.

Stort tap

Tiden etter brannen har vist hvor mye hotellet betyr for bygda.

– Selje Hotel var unikt. For det første var hotellet bygget i en fantastisk stil, og for det andre er det veldig mange fra Selje som har jobbet der. Hotellet har betydd enormt for bygda, sier Halsør og legger til:

– Selje har vært veldig heldige som har hatt Gerd Kjellaug og Harald Berge til å drive i hotellet i så mange år. På mange områder var de forut for sin tid. Det som skjedde er en fortvilelse. Det var livsverket deres. De stolte på folk, men de sviktet dem til de grader. Selje Hotel var en helt fantastisk plass, sier en tydelig preget Roald Halsør om tapet av hotellet.

Optimist

Coop-sjefen vet at det er lokale folk som jobber for å få et nytt hotell på plass. Det gleder både ham og resten av lokalbefolkningen.

– Jeg tror det er med på å påvirke folk i en mer positiv retning. Folk begynner å se litt lysere på ting, sier Halsør og legger til:

– Det at noen satte fyr på hotellet, var jo et stort svik. Jeg hadde aldri trodd at noen kunne gjøre noe sånt, eller tenkt tanken om at noe slikt kunne skje.

Butikksjefen beskriver det siste året som veldig vanskelig for hele bygda.

– Det har vært et spesielt år. Man har kjørt forbi hotellet, og sett hvordan det ser ut etter brannen. Det er jo så flott der ute, det er en perle. Når den perla blir forsøkt ødelagt, så er det helt forferdelig. Fra denne vinkelen, fra butikken, ser det faktisk bedre ut. Heldigvis, smiler han.

– Det er først når ting forsvinner, at man våkner opp og innser hva man hadde, og hvor fantastisk det var. Jeg har et stort ønske om at vi får hotellet tilbake. De som bygger det opp igjen, blir bygdas store helter. Det tror jeg. Da tenker de på fellesskapet.