– Vi konkurrerer med Bergen og Ålesund om studentene og de har et større studentmiljø, men når det gjelder det som skjer på dagtid, på skolen, så kan ingen måle seg med oss, smiler avdelingsleder Lars Berle ved Fagskulen i Måløy.

Nøkkelen er en kombinasjon av det Berle omtaler som «unik kompetanse fra lærere som er kjempedyktige praktikere og fantastiske teoretikere», samt en simulatorpark i ypperste klasse i den maritime avdelingen til Måløy vidaregåande skule på Tennebø.

– Vi er den eneste fagskolen som har maskin- og brusimulator koblet sammen. Nå må maskinistene starte opp før fartøyene kan «seile» fra kai, forklarer Lars Berle.

Fredag åpnet nemlig skolen sin nye maskinromssimulator som supplerer dekksimulatoren i overetasjen. Maskinsimulatoren er bygget rundt et kontrollrom som på et ekte fartøy, hvor kontrollrommet består av konsoller for maskinoperasjoner og panel for styring av strømdistribusjon. Fra rommet kan maskinoffiserstudentene også blant annet styre ballast og last på «fartøyet» som manøvreres fra «brua» i overetasjen av dekksoffsierstudentene.

Bygget av lokale selskap

Den nye maskinromsimulatoren har kostet 3,2 millioner kroner og er først og fremst et spleiselag mellom staten (1,3 millioner) og fylkeskommunen (1,5 millioner). Bygningsarbeidet ble gjennomført i perioden oktober-november av UNU, Sætren Installasjon og Isovent. Og Fagskulen retter en stor takk til de lokale selskapene:

– De har virkelig stilt opp og fortjener mye skryt, sier rektor ved skolen Reidar Grønli, som får støtte fra Lars Berle:

– Det har gått så på skinner at det er helt fantastisk.

Sprengt kapasitet

Reidar Grønli er rektor for totalt 60 elever fordelt på fire klasser innen de toårige dekks- og maskinoffiserutdanningene.

– Vi har ett klasserom til hver av de fire klassene og har ikke plass til flere elever, sier avdelingsleder Lars Berle.

Han forklarer at de drømmer om å kunne øke til 20 elever i hver klasse, og ifølge rektoren er fylkeskommunen positive til en utvidelse.

– Det er planlagt å se på mulighetene for å skaffe oss større fasiliteter. Men de må ta den tiden de trenger.

– Er det plass her på området til å utvide Fagskulen?

– Slik jeg har forstått det er her areal til at vi kan bygge i umiddelbar nærhet til dette bygget, ja, sier Grønli.

Vil lære opp næringslivet

Selv om skoleledelsen har ambisjoner for en ytterligere utvidelse av tilbudet ved Fagskulen, var det skolens siste «tilskudd» som sto i sentrum fredag.

Fylkesvaraordfører Åshild Kjelsnes (Ap) sto for åpningen av simulatoren og en rekke fylkes- og lokalpolitikere, næringslivsrepresentanter, nåværende og tidligere ansatte og elever, samt andre interesserte deltok på markeringen på Tennebø.

Reidar Grønli understreket betydningen som den nye simulatoren kan få for det lokale næringslivet, og han ønsker også at flere enn studentene ved Fagskulen skal få benytte seg av millioninvesteringen.

– Nå har vi det utstyret vi trenger, og det vi ønsker nå er å kunne etablere flere tilbud. Da snakker vi blant annet om et kurs- og kompetansesenter for næringslivet. Vi ser fram til å samarbeide mer med dem og vil invitere dem til å ta del i det fantastiske utstyret vi nå har fått, avslutter rektoren.