Det var i juni 2015 at kommunestyret sa ja til at stiftelsen fritt kunne etablere et krigshistorisk senter i det over hundre år gamle bygget i Måløy sentrum. I avtalen ble det slått fast at stiftelsen overtok bygget «i den stand det er på overtakelsestidspunktet og tar over vedlikeholdsansvar og økonomisk ansvar for drift av bygget.»

Siden har det imidlertid dukket opp flere mangler på både rørledningsnettet, det elektriske anlegget og på bærende konstruksjoner i bygget.

– Ingen fortalte oss om de skjulte ekstrakostnadene som lå i bygget. Hadde vi visst om dette er det ikke sikkert at vi hadde valgt å overta bygget, sier Helge Hjelle i Stiftelsen Måløyraidsenteret.

53 avvik på elektrisk anlegg

De har skiftet ut hele rørledningsnettet, skal legge nytt gulvbelegg, og er i ferd med å erstatte det elektriske anlegget etter at det, ifølge dem, var 53 avvik på det elektriske anlegget de overtok.

– En skal prise seg lykkelig for at Heradsheim fortsatt står, skriver stiftelsen i et brev til kommunen. Ifølge stiftelsen ble de heller ikke gjort oppmerksom på manglene ved det elektriske anlegget før de overtok.

– Hvilke vurderinger av bygget gjorde dere før dere inngikk avtalen med kommunen?

– Vi gikk ikke ned i kloakken og sjekket den, men stolte på at det var i orden. Vi gikk heller ikke inn i veggkonstruksjonen, men regnet med også den var grei, svarer Helge Hjelle, som gir klart uttrykk for at han opplever at stiftelsen er ført bak lyset av kommunen.

Fjordenes Tidende har tidligere omtalt ekstrakostnadene som stiftelsen har fått på oppføringen av en utvendig heis i Heradsheim. Ifølge stiftelsen har kommunens krav til plassering og utforming på heisen, samt lang saksbehandlingstid, fordyret heisprosjektet.

Samla gjør ekstrakostnadene til heis og utbedringskostnadene at stiftelsen nå ber kommunen om 1,6 millioner kroner.

– Vi har vært nødt å ta av pengene som skulle gå til utstillingen for å sette huset i stand.

– Kan kommunen komme til å få flere søknader fra dere for utbedringer i Heradsheim?

– Ikke ut fra den oversikten vi har nå. Nå har vi bygget om hele bygget og er klare til å installere utstillingen, sier Hjelle.

Høyre har foreslått å si ja til søknaden fra stiftelsen, men om de får kommunestyret med seg på det i budsjettfinalen torsdag gjenstår å se. Senterpartiet, som i juni 2015 foreslo å heller selge bygget til stiftelsen for 1 krone, var i januar en del av et mindretall som sa nei til en ekstrabevilgning på 100.000 kroner for heisen.

– Er det en forutsetning at kommunen betaler regningen på 1,6 millioner om dere skal kunne åpne senteret til sommeren?

– Ja, det er det. Det er et «must».

Vil ikke ta rekningen

Vågsøy-rådmann Knut Ove Leite synes ikke det er rimelig at Vågsøy kommune dekker ekstrakostnaden på 1,6 millioner kroner som Stiftelsen Måløyraidsenteret har fått for arbeidet med å utbedre Heradsheim, samt heisarbeidet.

– Nei, det synes jeg ikke. De har overtatt bygget i den standen det er. Å komme gang etter gang og be om penger har jeg ikke sansen for, sier Leite.

– Hva er ditt svar på påstandene om at kommunen bevisst holdt informasjon om bygget skjult før avtalen med stiftelsen ble inngått?

– Stemmer det at informasjon ble holdt tilbake?

– De overtok bygget i den standen det var i.

– Så stiftelsen har ikke grunn for å føle seg ført bak lyset?

– Nei, overhodet ikke.

Da kommunestyret behandlet avtalen med stiftelsen i juni 2015, ble et forslag fra Senterpartiet om å selge Heradsheim til stiftelsen for 1 krone nedstemt. Rådmannens innstilling til kommunestyret var da at avtalen ble godkjent.

– Hadde det vært en bedre løsning for kommunen at bygget ble solgt til stiftelsen for 1 krone?

– Ubetinget ja, svarer rådmann Knut Ove Leite.