Ap-politikeren er en del av flertallskonstellasjonen (9–8) som vil bevilge 100.000 kroner ekstra til Klosterbåten. Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet stemte mot. De mener aksjeselskapet de siste årene har fått mer enn nok økonomisk drahjelp fra kommunen.

Åge Lundebrekke (Ap) stemte for underskuddsgarantien, men uttalte at det aldri vil skje igjen. Her fra kommunestyremøtet på Furebuda Lodge torsdag.

– De nødvendige grepene er ikke tatt for å få selskapet på sporet. Det eneste som endrer seg her, er forklaringer og unnskyldninger på hvorfor man ikke når målene sine (...). Det er andre aktører i lignende bransjer i kommunen vår, og det kan ikke være sånn at det nærmest skal gå automatikk i at noen skal få, og andre ikke. Det gjør meg veldig betenkt, uttalte Kenneth Brandal (H).

«Gjengangeren»

Det er Vestkapp Båtservice AS som drifter Klosterbåten, samt post- og skoleruta til Selja. De får fylkeskommunale midler for de to sistnevnte rutetilbudene, og har de siste årene fått 300.000 kroner i årlig støtte fra Selje kommune til å drifte Klosterbåten i turistsesongen. Etter at selskapet investerte i en ny båt i 2016 har de trengt et passasjertall på 4.000 for å gå i balanse. I sommer var det kun 3.100 passasjerer som benyttet seg av skysstilbudet til og fra Selje kloster- og helgenanlegg.

Heller ikke 2016-sesongen gikk som planlagt, og Selje kommune bevilget også i fjor en underskuddsgaranti på 100.000 kroner til selskapet.

Kenneth Brandal (H) ønsket å gi selskapet avslag, men utelukket ikke at han ville gått med på en bevilgning dersom selskapet presenterte en ny plan.

– Det går an å spørre to ganger, men da skal jeg ha mer substans i søknaden enn hva som foreligger nå, uttalte han.

– Ville vært en tragedie

Gunnar Silden (Tvp) var en av politikerne som stemte for en underskuddsgaranti som kan være med på å berge selskapet.

– Det vil være en tragedie å legge ned den ruta. (Selje kloster) er en nasjonal helligdom som vi må ta vare på. (Turistene) må jo komme seg ut dit på en eller annen måte.

Partikollega Jan Vidar Smenes understreket også hvor viktig det er å ta vare på turismen til og fra klosteret, som han mener er en kulturskatt.

– Jeg mener (Selje kommune) har stor interesse av å opprettholde det fyrtårnet som Selje kloster er.

Avhengige av hjelp

Selskapet som drifter Klosterbåten er i realiteten insolvent, og vil gå mot en avvikling uten støtte, ifølge rådmann Ørnulf Lillestøl.

Uttalelsen fra rådmannen gjorde Anfinn Sjåstad (Frp) betenkt.

– Hva slags garanti har vi for at det ikke går utfor stupet hvis vi bevilger pengene? spurte Sjåstad.

– Det har vi ingen garanti for, svarte rådmannen.

Det endelige framlegget som ble vedtatt i kommunestyret godkjenner underskuddsgarantien på 100.000 kroner, samtidig som at kommunestyret ber om at Vestkapp Båtservice snarest mulig legger fram en ny driftsplan om hvordan de kan øke inntektene i 2018.