– Jeg har inntrykk av at de fleste fiskerne er bevisste på å ta med seg søppelet de finner på sjøen til land. Gjør vi ikke det vil det til slutt bare gå utover oss, sier Runar Leirgulen fra Leirgulen.

De siste månedene har han, Eivind Midtvik og Stig Oldeide fra Måløy vært i Skagerak og trålet etter reker med tråleren Havflua. Torsdag morgen leverte de tre fiskerne en full sekk med søppel samlet i Skagerak til Nordfjord Havn sin nye søppelstasjon i Måløy.

– Sekken består stort sett av line fra gamle trålere som har slitt seg og som vi har fått opp med vårt utstyr, forklarer Eivind Midtvik, som de siste tre månedene har vært på sin første tur med Havflua.

Runar Leirgulen har jobbet på Havflua siden mars og hans siste tur, som var på to måneder, har vært preget av dårlige værforhold.

– Det har vært ruskete, men det er slik det ofte er på høsten. Nå skal vi bare vaske ned båten og så er det juleferie. Det skal bli godt, smiler 22-åringen.

Det er Måløyterminalen som håndterer søppelhåndteringen på Moldøen på vegne av Nordfjord Havn. Måløy er en av fem havner som er med i Miljødirektoratets prøveprosjekt mot marin forsøpling, «Fishing for litter», og stasjonen på Moldøen har vært i drift siden slutten av september.

Thore Gullaksen i Nordfjord Havn opplyste torsdag at de foreløpig ikke har tatt imot de store mengdene søppel.

– Vi har så langt kun fått søppel fra to båter. Det har nok med at de båtene som er mest aktuelle for å levere nå fisker lenger nord. Når linebåtene kommer tilbake neste uke dukker der nok opp mer søppel, sier Gullaksen.

I tillegg til Måløy deltar Egersund, Ålesund, Tromsø og Karmø i prosjektet «Fishing for litter».