Et­ter fle­re ulyk­ker på dår­li­ge vin­ter­vei­er mel­lom Old­ei­de og Kal­våg de sis­te da­ge­ne, tar byg­de­fol­ket nå grep. De håper en offensiv rundt fv. 616 vil skape engasjement for utbedring igjen.

Fylkeskommunal veg

Fv. 616 er en fylkeskommunal veg, men den har ikke vært på fylket sin prioriteringsliste. Men for et par år si­den, etter lokalt påtrykk, ble det avgjort at en utbedring kunne finansieres gjennom et splei­se­lag mel­lom Sogn og Fjordane fyl­kes­kom­mu­ne, Brem­an­ger kom­mu­ne og næ­rings­li­vet/pri­vat­per­so­ner i ytre Brem­an­ger.

– Nå har det vært en del ulyk­ker og dår­lig vær de sis­te da­ge­ne. Det har fått opp en­ga­sje­men­tet igjen, så der­for tok jeg kon­takt med en del folk for å høre om vi ikke skul­le gjø­re et for­søk til, for­tel­ler Jan Fred­rik Fosse, om aksjonen de har kalt "Aksjon betre vei Ytre Bremanger".

Starter aksjon

Han forteller at aksjonsgruppa har tre punkt for å prøve å samle inn pengene.

– Det første vi gjør er å star­te en "folke­spleis" hvor folk kan gi ano­nymt om de ønsker. Den håper vi å få i gang i morgen, mandag. Den vil forhåpentligvis spre seg viralt på sosiale medier og hvem som helst kan gi. Det kan være fem­ti el­ler fem hund­re kro­ner, alt hjelper.

- Jeg me­ner først og fremst at det er næ­rings­li­vet som bør stille opp, og det er ho­ved­sa­ke­lig dem vi kom­mer til å rin­ge til, men vi ringer nok også privatpersoner, sier Fosse.

Arrangerer quiz eller dans

Del tre av aksjonen innebærer en ­­­­julequiz el­ler en dans i rom­ju­la der akjsonsgruppa vil opp­sum­me­re inn­sam­lin­ga og leg­ge fram det de har fått inn.

– Det er man­ge her som er imot det­te, og som sier at det­te ikke er vår opp­ga­ve. Det er jeg for så vidt enig i. Men hva er al­ter­na­ti­vet? Om vi skal kjem­pe det gjen­nom po­li­tisk, snak­ker vi om et helt an­net tids­per­spek­tiv. Det­te er noe som gagner alle, ikke bare folk mellom Klubben og Kal­våg, men også for en håndverker i Svel­gen som får bedre veg til ytre og der­med stør­re mar­ked, av­slut­ter Jan Fred­rik Fosse.