Hun vil hjelpe unge som er i samme rådville situasjon som hun selv var i som ungdom.

Vi møter Cathrin del Rio Honningsvåg på et tannlegekontor i Elnesvågen, to mil nord for Molde. Heldigvis skal vi ikke sette oss i tannlegestolen denne gangen. Vi er her for å intervjue tannpleieren fra Stadlandet, som har en spennende og utradisjonell bakgrunn. Det første vi må spørre om er hvordan hun har fått det eksotiske og flotte mellomnavnet del Rio.

Kjørte lastebil i militæret

Det begynner å bli noen år siden Cathrin flyttet hjemmefra. Hun har prøvd litt av hvert og vært på mange «rare» plasser før hun altså endte opp i Rosenes by og ble tannpleier i nabokommunen Fræna.

– Etter ungdomsskolen flyttet jeg til Florø og gikk idrettslinja der. Jeg har alltid vært fotballjente, og spilte 3. divisjonsfotball for Bremanger mens jeg gikk på skole i Florø. Etter det ble det militæret. Jeg var skolelei. Jeg hadde lyst til å prøve noe utradisjonelt. Struktur, disiplin, fysisk trening. Ikke det at jeg var en ramp, men jeg hadde lyst på en utfordring. Så havnet jeg i lastebiltroppen i Bardufoss.

– Det var heller ikke mitt valg. Sånn er det i militæret. Men jeg ser tilbake på denne tida med glede. Det var en bra erfaring å ha med seg. Det var ganske behagelig å være lastebilsjåfør i det kalde nord.

Så flyttet stadsaren til Oslo. I hovedstaden ville hun fylle på med realfagskompetanse.

– Men det ble mer som et friår. Faglig var det ikke en suksess. Men jeg likte meg veldig godt i Oslo. Litt av en kontrast til Bardufoss. Men jeg måtte jo ha noe å leve av. Så jeg flyttet hjem til Stadlandet etter et knapt år i Oslo. Jobbet for Posten, sier Cathrin.

– Så kom jeg på dette med tannpleie. Ei venninne av meg tipset meg om dette yrket. Kortere utdanning og mindre krav til realfag. Jeg studerte i Bergen i tre år, og to uker etter at jeg var ferdig utdannet begynte jeg i jobben hos Tannlegene i Elnesvågen. Her er vi fire tannleger og to tannpleiere. Her driver jeg mitt eget foretak, sier Cathrin.

Møteplass

I Molde har foreningen Molde på skeiva mellom 20 og 30 homofile og lesbiske som møtes fast på utestedet Rød en gang i måneden. Molde på skeiva har fått veldig mye ros. Leder og grunnlegger Torunn Haldorsen fikk nylig fylkets likestillingspris. Torunn er veldig glad for å ha med seg Cathrin i foreningen, og de er nå i gang med å etablere Molde på skeiva ung, for dem under 18 år.

Ventet lenge

Cathrin del Rio Honningsvåg var veldig ung da hun skjønte at det var jenter hun likte og forelsket seg i.

Fortalte det til familien

Cathrin fortalte det til sin søster omtrent samtidig. At hun er lesbisk. Hun ventet med å fortelle det til foreldrene.

– Ja, det gikk seint for meg å komme ut av skapet. Når man først er i gang med å holde noe hemmelig, så er det lett å fortsette med det. Jeg var 23 da jeg fortalte det til mamma og pappa. Det gikk jo veldig fint, understreker 27-åringen.

Cathrin hadde egentlig lyst tilbake til Oslo etter utdannelsen som tannpleier. Der er det store forhold og et langt større skeivt miljø. Men Cathrin har også gode erfaringer med små plasser som Stadlandet, Florø og Bardufoss. Det ble en slags mellomløsning å bo i Molde (25.000 innbyggere) og jobbe i Elnesvågen (4.000 innbyggere).

– Foreløpig er jeg singel og barnløs. Jeg trives godt i Molde og kan tenke meg å bo her fortsatt hvis jeg finner den rette. Det samme gjelder Stadlandet. Hvis min framtidige partner har lyst til å flytte dit og vi begge finner jobb der, er jeg absolutt åpen for å flytte heim igjen, fastslår Cathrin.

Jobben som tannpleier liker hun også godt.

– Jeg trives veldig godt i jobben. Her på huset tar jeg alle de årlige rutinesjekkene, setter diagnose og sørger for at tannlegene gjør det som er nødvendig videre. Jeg har også ansvar for oppfølging og behandling av tannkjøttbetennelse, som jo er nokså vanlig. Min jobb er også å motivere pasientene til å bli flinkere til å ta vare på tennene.

Vil skape sosial møteplass

Da Cathrin flyttet til Molde var hun raskt på jakt etter å treffe likesinnede og utvide nettverket.

Cathrin del Rio Honningsvåg er med i styret i Molde på skeiva, sammen med leder og grunnlegger Torunn Haldorsen (t.v.) og Knut-Andreas Bjørke fra Volda.

– Man må ta grep for å bli kjent med folk, for å utvide nettverket. Etter to møter i Molde på skeiva var jeg allerede valgt inn i styret. Molde på skeiva er en herlig forening. Jeg har også meldt meg inn i Molde Røde Kors og er nå med i hjelpekorpset. Og så er jeg leksehjelp for Røde Kors her i byen, stort sett for innvandrere. Jeg har tid og ressurser til å gjøre en frivillig innsats, og nå har jeg også lyst til å være til hjelp og støtte for unge lesbiske og homofile. Det er ofte en svært sårbar tid, det vet jeg selv, fastslår Cathrin, og legger til:

– Formålet med Molde på skeiva ung er å skape en sosial møteplass for ungdom som kjenner på at de ikke er heteroseksuelle. Her får de treffe likesinnede på sin egen alder, de kan senke skuldrene og føle at man ikke er så aleine. Man er i et sårbart stadium av livet. Molde på skeiva ung skal være en god støttespiller. Vi skal være der for å prate med ungdommen. Jeg vet sjøl at jeg kunne ha tenkt meg at det fantes en slik forening den tida jeg var ung og ikke turte å komme ut av skapet, avslutter 27-åringen.