Det bekrefter lokallagsleder Linda Vika-Svärd (H) overfor Fjordenes Tidende onsdag ettermiddag.

– Vi kommer til å fremme et forslag som i utgangspunktet sier ja til folkeavstemning, men under en del forutsetninger.

Slik lyder forslaget som Høyre vil fremme i kommunestyret torsdag:

1. Vågsøy kommunestyre vedtar å gjennomføre en folkeavstemning om Kinn.

2. Vågsøy kommunestyre imøtekommer innbyggernes behov for mer informasjon om Kinn.

3. Før folkeavstemningen avholdes må organiseringen av Kinn, økonomiske forutsetninger og tolkningen av delt kommunesenter avklares.

4. Folkeavstemningen må avholdes innen utgangen av juni.

Fra før er det klart at Arbeiderpartiet (6) og Venstre (3) sine ni representanter ikke vil støtte et forslag om folkeavstemning i torsdagens kommunestyremøte. Senterpartiet (4), tverrpolitisk liste (2), Kristelig Folkeparti (1), Rødt (1) og Hogne Bleie (1) støtter kravet om en folkeavstemning. Sølvi Grov (Frp) vil først gjøre sitt syn kjent i morgendagens møte.

Nøyaktig hvilke alternativer vågsøyværingene får velge mellom, og når en folkeavstemning skal gjennomføres er ennå ikke avklart. Dette vil være opp til kommunestyret å avgjøre.

Linda Vika-Svärd forklarer at Høyre ser for seg to alternativ i folkeavstemningen:

– Det er ja eller nei til Kinn. Blir det ja, så går vi videre med Kinn, og blir det nei så får vi ta det derifra.

Hun understreker at partiet fremdeles støtter sammenslåingen av Vågsøy og Flora.

– Vi er fremdeles positive til Kinn, og når folk får nok og god nok informasjon, så tror vi at folk også vil være positive når vi kommer til folkeavstemningen slik at det blir et flertall for Kinn, sier lokallagslederen.

– Dere stemte samlet nei til en folkeavstemning i fjor. Hva er annerledes nå?

– Vi undervurderte nok behovet for informasjon, og en del informasjon har kommet ut i etterkant av at innbyggerundersøkelsen ble gjennomført. Folk vil nå gjerne si meningen sin gjennom en folkeavstemning, og det tror vi at Kinn kommune tåler.

– Om folkeavstemningen viser et flertall mot Kinn, vil dere da foreslå å omgjøre sammenslåingsvedtaket i kommunestyret?

– Det er ingen automatikk i at vi vil gjøre det, men det har vi foreløpig ikke tatt stilling til, sier Linda Vika-Svärd.

Ved de to siste kommunestyrevalgene i Vågsøy har man oppnådd en deltakelse på 63,2 og 58 prosent. Da vågsøyværingene i april 2015 ble bedt om å ta stilling til en sammenslåing med Selje og Vanylven, stemte kun 25,3 prosent av alle med stemmerett.

I kveld arrangerer underskriftskampanjen for folkeavstemning et fakkeltog i Måløy sentrum. Morgendagens kommunestyremøte starter klokken 14.00 og blir sendt direkte på fjt.no.

Vi kommer tilbake med reaksjoner.