Hittil er det ingen som har ryddet opp etter brannen på Selje Hotel i november 2016. Nå vurderer kommunen å ta jobben selv, i tillegg til å kjøpe tomta. Det vil koste rundt åtte millioner kroner.

Selje kommune kan gå inn for å både rydde opp og kjøpe Selje Hotel-tomta. Da vil hele bygget rives. – Dette er en viktig sak for bygda, sier ordføreren. Arkiv

– Når noe slikt skjer, må fellesskapet ta ansvar for å rydde opp, uttalte Stadlandet-politiker Raymond Myren (KrF) fra talerstolen under onsdagens kommunestyremøte i Selje.

Med penger fra investeringsbudsjettet ønsker administrasjon og politikere at kommunen går inn med rundt åtte millioner kroner i Selje Hotel-tomta, som har ligget som et åpent sår i bygda helt siden den tragiske brannen i november 2016.

– Vi må omdisponere investeringsbudsjettet. Det blir en interessant runde, sa Myren.

Endelig avgjørelse 15. mars

Fram mot kommunestyremøtet 15. mars skal kommunen framforhandle en avtale med grunneier Opplysningsvesenets fond (OVF) om kjøpt av tomta, og sette i gang anbudsprosessen for opprydning av tomta. I tillegg skal rådmannen komme med en finansieringsplan for endelig avgjørelse. Det vil si at politikerne ikke har gjort et endelig vedtak i saken.

– Jeg vil at vi som sitter i denne salen skal bestemme hva som skjer med tomta, uttalte Geir Årvik (H) og viste til at sammenslåingen i 2020.

Frp-politikerne Anfinn Sjåstad (t.v.) og Svein Hansen prøver å komme til enighet med Gunn Sande (Sp) i Selje Hotel-saken. Hun er i utgangspunktet skeptisk til at kommunen tar regningen, men gikk med på å utsette saken til mars slik at mer informasjon kan innhentes.

Hovedargumentasjonen for at Selje kommune selv tar regningen for opprydning og kjøp av Selje Hotel-tomta er at man får en rask etablering av et nytt hotell på det som beskrives som bygdas fineste tomt.

– Den kommunale investeringen må regnes som en forskuttering for nyetablering og sikres gjennom en forpliktende avtale, heter det i et felles framlegg fra kommunestyret.

«Juridisk nøtt»

Brannruinene ligger langs idylliske Seljesanden, og har vært et trist syn for innbyggere og turister i mer enn ett år. Selskapet AS Selje Hotel gikk konkurs våren 2017, og siden den tid har det vært flere potensielle investorer inne i bildet. Ordfører Stein Robert Osdal uttalte senest onsdag at han har vært i kontaktet med enkelte av disse, men at de foreløpig ønsker å være anonyme.

– Dette har vært en krevende sak. Juridisk sett går denne saken langt over mitt hode. Jeg har god forståelse for at kommunestyrerepresentanter sliter med å henge med, uttalte ordføreren da han skulle forklare hvorfor det har vært vanskelig å finne ut av hvem som er ansvarlige for opprydningen.

– Det er litt av en juridisk nøtt, uttalte kommunestyrepolitiker Svein Hansen (Frp), som selv har vært med på å bygge hotellet.

– Dette er en spesiell sak for meg. Jeg har vært med på å bygge Selje Hotel, og at bygget nå er verdt omtrent null, er vondt å ta innover hjerterota, uttalte han.